Έχει χάσει την ψυχραιμία του και αυτό είναι επικίνδυνο για το Ισραήλ: «Παίζει με τη φωτιά» κτυπώντας ... τη ρωσική αποθήκη Χμεϊμίμ στη Συρία!
Ανταπόκριση: Θεόφρ. Ανδρεόπουλος
Το χτύπημα κατά της ρωσικής βάσης Χμέϊμιμ στην Λαττάκεια δείχνει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έχει χάσει την ψυχραιμία του και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κίνδυνο ακόμα και για το ίδιο το Ισραήλ.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι Ρώσοι θα παίξουν «χαμηλά» το θέμα για έναν πολύ απλό λόγο κι αυτός είναι για να μην επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Εάν προβούν σε κάποιο είδος αντιποίνων κατά των Ισραηλινών αυτό θα έχει συνέπειες στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές καθώς οι Δημοκρατικοί θα επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν υπέρ της Καμάλα Χάρις.
Το ότι θα προσπαθήσουν να μην δημιουργηθεί κλιμάκωση φαίνεται από την αντιμετώπιση των ρωσικών ΜΜΕ.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προσέφεραν μια σύντομη περιγραφή του περιστατικού.
Το Interfax ανέφερε: «Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας ισχυρίστηκαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν τοποθεσίες στις δυτικές παράκτιες πόλεις της Συρίας».
Δηλαδή μέχρι αυτή τη στιγμή έκανα απλώς μία καταγραφή του γεγονότος και απέφυγαν να αναφερθούν στο ότι χτυπήθηκε ρωσική βάση.
Μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, αναφέρει βομβαρδισμό των συριακών παράκτιων πόλεων και ότι χτυπήθηκε μία αποθήκη οπλισμού στην πόλη Τζάμπλε χωρίς να αναφέρεται ότι εκεί βρίσκεται και η ρωσική βάση Χμεϊμίμ.
Και όμως νωρίς το πρωί της 3ης Οκτωβρίου, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε αποθήκη όπλων στη ρωσική βάση Χμεϊμίμ με άφθονο οπτικό υλικό που το επιβεβαιώνει.
Ο ίδιος ο Νετανιάχου επέλεξε να προχωρήσει σε αυτό το επικίνδυνο για την ασφάλεια όλων, πλήγμα κατά της ρωσικής βάσεις γιατί επιθυμεί να υπάρξει κλιμάκωση σε τέτοιο βαθμό που να αναγκαστούν εμπλακούν οι μεγάλες δυνάμεις, δηλαδή η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα η οποία παίρνει το πετρέλαιο της από το Ιράν.
Το θέλει αυτό για να αναγκαστούν όλες μαζί να περιορίσουν το Ιράν και να εξαλείψουν τον κίνδυνο της Χεζμπολάχ, της οποίας το οπλοστάσιο αποτελείται κυρίως από ρωσικό και κινεζικό οπλισμό.
Θέλει δηλαδή να δείξει ότι το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή θα είναι όλων και όχι μόνο των Ισραηλινών.
Την απόφαση αυτή την πήρε με βάση αυτό το σκεπτικό. Ένα σκεπτικό που όμως είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει μη ελεγχόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις από όλους.
Υπάρχει ωστόσο ρωσικό ΜΜΕ που αναφέρει ξεκάθαρα ότι η επίθεση έγινε μέσα στην ρωσική βάση και αυτό είναι το Avia.pro αλλά δεν είναι κρατικό ΜΜΕ και δεν απηχεί τις απόψεις του ρωσικού κράτους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αποθήκη οπλισμού ιδιοκτησιακά μπορεί να μην ήταν των Ρώσων αλλά να ανήκε στο συριακό Στρατό και να την χρησιμοποιούσαν οι Iρανοί.
Τεχνικά λοιπόν οι Ρώσοι μπορούν να ισχυριστούν ότι το πλήγμα δεν αφορούσε αυτούς. Όμως έγινε στο εσωτερικό της δικής τους βάσης.
Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε λόγω της άφιξης ενός ιρανικού αεροπλάνου από την Qeshm Fars Airlines, που μετέφερε συγκεκριμένο φορτίο.
Να σημειωθεί ότι επίσης ένα ιρανικό αεροσκάφος είχε προσγειωθεί δύο ημέρες νωρίτερα, το οποίο μετέφερε «ανθρωπιστική βοήθεια» για Λιβανέζους πολίτες στη Συρία!
Αυτή η πτήση, που σχετίζεται με την εταιρεία Qeshm Fars [QESHM], δεν είχε επίσημη ανακοίνωση κατά την άφιξή της, δημιουργώντας υποψίες, ιδιαίτερα στο Ισραήλ, ότι θα μπορούσε να μεταφέρει όπλα.
Τα ρωσικά ΜΜΕ ενημερώθηκαν για την άφιξη του αεροσκάφους, με κάλυψη που περιλαμβάνει βίντεο και φωτογραφίες από δημοσιογράφο του Russia Today.
«Ένα ιρανικό Boeing-747 με τον κωδικό QFZ9951, που εκμεταλλεύεται η Fars Air Qeshm, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας, με τα συστήματα πλοήγησής του απενεργοποιημένα, το προηγούμενο πρωί. Αναχώρησε οκτώ ώρες πριν από την επίθεση», ανέφερε η πηγή στο X.
Αναφέρεται ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση περίπου μία ώρα μετά την απογείωση του ιρανικού αεροπλάνου της Qassem Fars Airlines.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα πλήγματα απέφυγαν επιλεκτικά τους διαδρόμους και τους πύργους στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας. Μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό, ρωσική αεροπορική περιπολία παρατηρήθηκε στον ουρανό της Λαττάκειας.
Εν τω μεταξύ, οι Times of Israel μετέφεραν μια προσεκτική σημείωση για το περιστατικό , χρησιμοποιώντας όρους όπως «δήθεν» αντί να επιβεβαιώνουν απευθείας το χτύπημα.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι μια αποθήκη όπλων κοντά στην παραλιακή πόλη της Λατάκειας φέρεται να χτυπήθηκε τη νύχτα, επικαλούμενη ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού ραδιοφώνου Sham FMότι η συριακή αεράμυνα εγκλώβισε «στόχους» πάνω από τη θάλασσα στην περιοχή.
Τα κοινοποιημένα πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογράμμισαν τον απόηχο της επίθεσης σε όπλα που φέρεται να κατευθύνθηκαν μέσω της Συρίας από το Ιράν, με προορισμό τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπως ανέφερε ο Εμανουέλ Φαμπιάν για την ισραηλινή εφημερίδα.
Σημειώνει ότι «διάφορα μέσα της συριακής αντιπολίτευσης υποδηλώνουν ότι η πληγείσα αποθήκη ήταν πράγματι στη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim».
Περίπου την ίδια περίοδο ή νωρίτερα, το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Interfax δημοσίευσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται επί του παρόντος σε ενεργές συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική απάντηση που στοχεύει ιρανικές τοποθεσίες στη Συρία και την Υεμένη.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ενεργές συνομιλίες με το Ισραήλ για αντίποινα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν στρατιωτικό χτύπημα.
Πιθανές ενέργειες που εξετάζονται είναι χτυπήματα εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν ή στοχεύοντας άμεσα τις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στην Υεμένη ή τη Συρία, όπως αποκαλύπτει αξιωματούχος στην έκθεση.
Αναφορές από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες αποφάσισαν να απαντήσουν σε αντίποινα εναντίον μιας ιρανικής πυραυλικής επίθεσης στο έθνος τους, αλλά διασφαλίζουν ότι η απάντησή τους θα συντονιστεί πρώτα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως σημειώθηκε από το Channel 12, το Ισραήλ σκοπεύει να στοχεύσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Ιράν, αλλά θα δεν θα το κάνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς συμμάχους του.
Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί ειδικοί αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν «μπορεί τώρα να έχει μειωμένη επιρροή στις εξελίξεις».
Τόνισαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του «παραβλέπουν σταθερά» τους συμβούλους των ΗΠΑ για τη διαχείριση της σύγκρουσης με τη Χαμάς στη Γάζα τους τελευταίους αρκετούς μήνες.
Commenti