top of page
  • sergioschrys

Προσοχή! Έρχεται καλπονοθεία!

Ο Μητσοτάκης και η "συμμορία" του εν όψει συντριβής, θα κάνει τα πάντα για να αλλοιώσει το αποτέλεσμα!

Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής

Οι εκλογές της Κυριακής πραγματοποιούνται σε μάλλον σαθρό έδαφος. Πλείστες ελλείψεις και αμφίβολης εγκυρότητας κανονισμοί, καθιστούν υποχρεωτική την εγρήγορση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Πρώτον, οι εκλογικοί κατάλογοι, με βάση τους οποίους προσέρχονται να ψηφίσουν οι πολίτες, δεν γνωρίζουμε εάν είναι ενημερωμένοι, καθώς πιθανότατα περιλαμβάνεται άγνωστος αριθμός ονομάτων που δεν αντιστοιχούν σε εν ζωή ανθρώπους. Όταν όμως οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι έγκυροι, τότε η εκλογική διαδικασία έχει εξ αρχής πρόβλημα.


Δεύτερον, η επιστολική ψήφος καταργεί de facto τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και παραβιάζει τον βασικό κανόνα, δηλαδή την πλήρως ελεύθερη έκφραση της βούλησης του ψηφοφόρου.  Η ελευθερία αυτή διασφαλίζεται μόνον με τη φυσική παρουσία του πολίτη στο παραβάν, όπου πρέπει να προσέλθει μόνος και εν αδυναμία μόνον με τη συνοδεία του δικαστικού αντιπροσώπου. Απαγορεύεται ρητά να συνοδεύεται πολίτης στο παραβάν από φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα. Αυτή η βασική αρχή παραβιάζεται από την επιστολική ψήφο, διότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως διασφάλιση πως ο συγκεκριμένος εκλογέας που ψηφίζει επιστολικά το κάνει με απολύτως ελεύθερη βούληση.

Τα κόμματα πρέπει να μην αποδεχθούν επιστολικές ψήφους στις επόμενες εκλογές, ούτε καν για τους ομογενείς. Όποιος επιθυμεί να ψηφίσει θα πρέπει να προσέρχεται στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα της ομογένειας.

Επιπλέον δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο γίνεται ο έλεγχος της διπλοψηφίας. Εάν δηλαδή κάποιος ετεροδημότης, που είναι γραμμένος στον σχετικό κατάλογο, αφού ψηφίσει επιστολικά προσέλθει και ψηφίσει κανονικά στο εκλογικό τμήμα, ποιος ακριβώς τον ελέγχει; Γίνονται διασταυρώσεις; Πότε; Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων;


Τρίτον, η συλλογή και έκδοση των αποτελεσμάτων έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση με απευθείας ανάθεση σε μια ιδιωτική εταιρεία. Κανείς δεν γνωρίζει εάν η κεντρική εφορευτική επιτροπή εκλογών επιβλέπει αυτή τη διαδικασία.


Τέταρτον, όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, πλην ίσως της ΝΔ και του ΚΚΕ, δεν έχουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης και καταμέτρησης όλων των αποτελεσμάτων της επικράτειας.

Επομένως αρκούνται στα αποτελέσματα που δίνει το υπουργείο, μέσω της ιδιωτικής εταιρείας.


Δεν ισχυριζόμαστε πως το υπουργείο νοθεύει τα αποτελέσματα, ούτε πως η εταιρεία δεν γνωρίζει τη δουλειά της. Η παρουσία της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο είναι ασφαλώς αρκετή για να διασφαλίσει πλήρως την εκλογική διαδικασία. Όμως, παρόλα αυτά, παραμένει το αντικειμενικό γεγονός πως τα κόμματα δεν έχουν δικό τους μηχανισμό ελέγχου των αποτελεσμάτων.


Πέμπτον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, είχε προ μηνών ζητήσει την παρουσία διεθνών παρατηρητών στις εκλογές. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό.

Το ερώτημα είναι το εξής: Για να ζητήσει παρατηρητές ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει κάτι να τον έχει ανησυχήσει και επομένως τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει επ΄αυτού;


Μετά από όλα αυτά, είναι προφανής η ανάγκη τα κόμματα και κυρίως τα κοινοβουλευτικά, να φροντίσουν για τον πλήρη έλεγχο όλων των αποτελεσμάτων, από όλα τα εκλογικά τμήματα. Πρέπει δηλαδή να έχουν στα χέρια τους, το ίδιο βράδυ των εκλογών, μέσω των αντιπροσώπων τους στα εκλογικά τμήματα, το συνολικό και κατά τμήμα εκλογικό αποτέλεσμα.


Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, εάν δηλαδή δεν καταφέρουν να έχουν δικά τους εκλογικά αποτελέσματα, τότε δεν έχουν άλλη λύση από το να ζητήσουν επίσημη επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων τη Δευτέρα το πρωί, μέσω των πρακτικών Νο2 που έχουν καταθέσει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.


Το αίτημα αυτό προς την κεντρική εφορευτική επιτροπή εκλογών, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, θα διασφαλίσει πλήρως την εκλογική διαδικασία και θα επιβεβαιώσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

176 views0 comments
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ και ΜΕΙΝΕΤΕ...ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

Thanks for submitting!

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2024 by Pirinos Logios. Powered and secured by Wix

bottom of page