top of page
sergioschrys

To μοιραίο λάθος της Ουκρανίας και των Δυτικών!

Οι Ουκρανοί χτύπησαν το σημείο εκτόξευσης των πυραύλων Oreshnik – Ρωσία: Μοιραίο λάθος … θα το μετανιώσουν πικρά

Στις 5 Δεκεμβρίου 2024, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν στο χώρο δοκιμών Kapustin Yar στην περιοχή του Astrakhan, από όπου εκτοξεύτηκε ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik κατά της Ουκρανίας - Για σκληρή απάντηση και μάλιστα σύντομα δεσμεύτηκε η Μόσχα!


 Δεν αιφνιδιάστηκε η Ρωσία. Περίμενε ότι οι Ουκρανοί θα επιχειρούσαν να χτυπήσουν το σημείο εκτόξευσης των τρομερών πυραύλων Oreshnik, που τόσο μεγάλη ζημιά έκαναν στο καθεστώς του Κιέβου ενώ προκάλεσαν δέος στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.


Στις 5 Δεκεμβρίου 2024, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν στο χώρο δοκιμών Kapustin Yar στην περιοχή του Astrakhan, απόόπου εκτοξεύτηκε ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik κατά της Ουκρανίας.


Το ουκρανικό drone καταρρίφθηκε και μόνο η πύλη στην είσοδο του χώρου δοκιμών υπέστη ζημιά από την έκρηξη.


Η απάντηση δεν θα αργήσει


Οι Ουκρανοί θα πρέπει να αναμένουν απάντηση τώρα για το απονενοημένο διάβημα στο οποίο προχώρησαν.


Και μάλιστα, όπως υπόσχονται Ρώσοι αξιωματούχοι, δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ.


Η Ρωσία γνώριζε ότι οι Ουκρανοί θα προσπαθούσαν να επιτεθούν στο σημείο εκτόξευσης των πυραύλων Oreshnik, δήλωσε ο Andrey Kolesnik, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας.


Προβλέψιμο το ουκρανικό καθεστώς, το παράξενο θα ήταν να μην επιχειρούσαν κάτι τέτοιο, είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως θα το μετανιώσει πικρά.


«Οι Oreshnik θα ανταποκριθούν σε αυτήν την προσπάθεια των Ουκρανών. Ας περιμένουν λοιπόν ξανά απάντηση. Το πότε θα έρθει η απάντηση --εναπόκειται στον Ανώτατο Γενικό Διοικητή (σ.σ. Vladimir Putin) να το αποφασίσει. Αλλά νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ», είπε ο Kolesnik.


Το επίπεδο ασφάλειας στο πεδίο δοκιμών Kapustin Yar από το οποίο εκτοξεύτηκε ο ρωσικός πύραυλος Oreshnik, είναι πολύ υψηλό, υπογράμμισε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Vasily Dandykin.


Πύραυλοι Oreshnik και στη Λευκορωσία


Την ίδια στιγμή ο Putin άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν πύραυλοι Oreshnik στη Λευκορωσία.


Προηγήθηκε αίτημα του Λευκορώσου προέδρου Alexander Lukashenko στον Ρώσο ηγέτη κατά τη σύνοδο κορυφής στο Minsk.


Σύμφωνα με τον Putin, η Μόσχα θα μπορούσε να αναπτύξει το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη Λευκορωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ανέφεραν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.


Η Λευκορωσία από την πλευρά της θα καθορίσει τους στόχους των Oreshnik που θα αναπτυχθούν στο έδαφός της.


Ακατάρριπτος πύραυλος


Ο πύραυλος Oreshnik είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί από την αεράμυνα.


Σύμφωνα με τους Ουκρανούς το υπερηχητικό όπλο έφτασε σε μέγιστη ταχύτητα άνω των 13.000 χιλιόμετρα ανά ώρα, όταν επιτέθηκε στο Dnipro την Πέμπτη (21/11/2024).


Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς έχουν βεληνεκές έως και 5.500 χιλιόμετρα.


Ο πύραυλος Oreshnik διαθέτει 6 ή 8 πολεμικές μονάδες με διαχωριζόμενες κεφαλές, καθεμία από τις οποίες μπορεί να φέρει φορτίοεκατοντάδων κιλοτόνων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τη συνολική ισχύ των βομβών στη Hiroshima και το Nagasaki.


Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κανένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, περιλαμβανομένων των αμερικανικών συστημάτων που είναι ανεπτυγμένα στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αναχαιτίσει αυτούς τους ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι προσβάλλουν στόχους με ταχύτητα 2-3 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.


η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik σε μια καλά οχυρωμένη ουκρανική εγκατάσταση όπλων.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς χρησιμοποιείται σε μάχη.


Η χρήση του Oreshnik ήταν σημαντική για τρεις βασικούς λόγους:


Πρώτον, προσέφερε ένα ισχυρό δείγμα των καταστροφικών δυνατοτήτων που έχει η Ρωσία.


Η Ρωσία προσπαθούσε ανεπιτυχώς να καταστρέψει την εγκατάσταση Yuzhmash από το 2022 χρησιμοποιώντας τα όπλα του πεδίου μάχης που είχε στη διάθεσή της.


Χτισμένο κατά τη σοβιετική εποχή, το Yuzhmash έχει εργαστήρια θαμμένα βαθιά υπόγεια για να τα προστατεύει από επίθεση.


Μεταξύ άλλων σκοπών, η εγκατάσταση θεωρείται ότι είναι εκεί όπου η Rheinmetall έχει δημιουργήσει ένα εργοστάσιο για την επισκευή γερμανικών τανκς Leopard.


Χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή πυραύλων και drones μεγάλου βεληνεκούς.


Σύμφωνα με αναφορές αυτόπτων μαρτύρων από ρωσικές πηγές, οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι μετά από προηγούμενα συμβατικά χτυπήματα.


Το βίντεο τoυ χτυπήματος ήταν εκπληκτικό, με λιωμένα θραύσματα να ξεπηδούν από τα σύννεφα για να χτυπήσουν το εργοστάσιο.


Ήταν μια μελετημένη επίδειξη τακτικής σοκ και δέους.


Δεύτερον, που περιγράφεται προσεκτικά από τον Putin ως «δοκιμή», το Oreshnik είναι ένα όπλο πολύ πιο ισχυρό από εκείνα που επέτρεψε η Δύση στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει, δηλαδή τους πυραύλους ATACMS και Storm Shadow.


Επίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των πυραύλων cruise Tomahawk που διακαώς ο Zelensky επιθυμεί. Ο Putin άφησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω «δοκιμές» του Oreshnik.


Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η Ουκρανία να δεχθεί νέα συντριπτικά χτυπήματα από το Oreshnik ή άλλα υπερηχητικά όπλα που το ΝΑΤΟ και η συλλογική Δύση δεν έχουν ξαναδεί. Την ίδια στιγμή η Ουκρανία εξακολουθεί να χάνει τη μάχη για το Donetsk.


Τρίτον, το βεληνεκές του Oreshnik είναι 16 φορές μεγαλύτερο από τους πυραύλους ATACMS και Storm Shadow.


Αυτό θέτει οποιουσδήποτε στόχους του ΝΑΤΟ εντός της Ευρώπης στο πεδίο ενός συμβατικού χτυπήματος.


Επιπλέον καταστροφή πολύτιμων δυτικών εγκαταστάσεων στο Yuzhmash έχει ικανοποιήσει και τους «σκληρούς» στο Κρεμλίνο, αφού η Ρωσία έκανε αποφασιστικό βήμα ως προς την κλιμάκωση της έντασης.


Ο Putin έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα στους στρατιωτικούς σχεδιαστές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο που υποστήριξαν την ανάπτυξη του ATACMS, ότι μία εγκατάσταση του ΝΑΤΟ μπορεί κάλλιστα να είναι ο επόμενος στόχος.


Σίγησαν τα γεράκια στη Δύση


Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υποστηρικτές των ATACMS έχουν σε μεγάλο βαθμό σιωπήσει μετά το χτύπημα του Oreshnik.


Έχουν δηλωθεί δύο ακόμη χρήσεις του ATACMS των ΗΠΑ στο Kursk, όπου οι Ουκρανοί εισέβαλαν τον Αύγουστο 2024.


Είχαν ήδη χρειαστεί να περάσουν μήνες, ώστε οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσουν τελικά να αναπτύξουν πυραύλους ATACMS και Storm Shadow με περιορισμένο τρόπο εντός της Ρωσίας.


Το πεδίο εφαρμογής φαίνεται να έχει ενισχυθεί περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες.


Στο λυκόφως της προεδρίας του, ο Biden πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν είναι πρόθυμος να κλιμακώσει με αντίπαλο τον Putin.


Αυτό θα απαιτούσε να επεκτείνει, μαζικά, την κλίμακα και το εύρος των αμερικανικών οπλικών συστημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, γνωρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν διαθέτουν επί του παρόντος ένα ισοδύναμο όπλο με το Oreshnik.


Και με την προεδρία Trump να πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά φαίνεται αμφίβολο ότι θα το κάνει.

0 comments

Comentarios


bottom of page