Γιατί ένας κολοσσός αποχωρεί τώρα από την χώρα μαζί με 100 άλλες ξένες εταιρείες; Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο της διεθνούς πολιτικής;
Προφανώς, η αίτηση Ερντογάν στους BRICS και η ανεξάρτητη τουρκική εξωτερική πολιτική έχουν βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο της Δύσης
Πάταγος έγινε παντού μετά την γνωστοποίηση της πλήρους αποχώρησης από την χώρας της βρετανικής εταιρείας BP, η οποία εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει το καθεστώς Ερντογάν, που θα αναγκαστεί, προκειμένου να διασωθεί να προβεί σε απεγνωσμένες κινήσεις προς το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μεχμέτ Αμπάσογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της κορυφαίας εταιρείας πρατηρίων της Τουρκίας, της Petrol Ofisi, ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η εξαγορά της BP Τουρκίας και των θυγατρικών της από την Petrol Ofisi.
Η Petrol Ofisi, μια από τις κορυφαίες αλυσίδες πρατηρίων καυσίμων της Τουρκίας, και αγόρασε όλη την αλυσίδα πρατηρίων της βρετανικής πολυεθνικής που αποχώρησηε από την χώρα.
Τον Νοέμβριο του 2023, η Petrol Ofisi ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων της BP Τουρκίας.
Ο Μεχμέτ Αμπάσογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Petrol Ofisi, αποκάλυψε ότι η Αρχή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της BP Τουρκίας και των θυγατρικών της από την Petrol Ofisi.
Η BP, η οποία λειτουργεί στην Τουρκία από το 1912 με πάνω από 700 σταθμούς, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα.
Ο Όμιλος Petrol Ofisi ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία αγοράς μετοχών για την εξαγορά των πρατηρίων καυσίμων της BP στην Τουρκία.
Με αυτή την εξαγορά, η Petrol Ofisi, η οποία έχει σήμερα 1.935 πρατήρια, θα αυξήσει το δίκτυό της σε 2.705 πρατήρια σε όλη την Τουρκία.
Έρχεται Αρμαγεδών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Η Τουρκία κινείται με όρους υπερδύναμης και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ενώ απειλεί χώρες όπως το Ισραήλ ή την Ελλάδα με οθωμανικό ύφος, εκβιάζοντας ακόμη και με χρήση όπλων πολλές φορές.
Για παράδειγμα προ ετών ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ιερουσαλήμ, λέγοντας πως την έχτισε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυβέρνησε την Ιερουσαλήμ από το 1516 έως το 1917.
«Επί αιώνες, οι πρόγονοί μας έδειξαν την ευλάβειά τους διατηρώντας την Ιερουσαλήμ σε μεγάλη υπόληψη και κάνοντας τη να ακμάσει. Είναι δυνατό να συναντήσει κανείς τα χνάρια της Οθωμανικής αντίστασης σε αυτή την πόλη την οποία αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε με δάκρυα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ο Ερντογάν.
«Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας. Είναι μία πόλη από εμάς», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος.
Την Ελλάδα από την άλλη, την απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους, και την Κύπρο με κατοχή του υπόλοιπου εδάφους, και γενικά η Άγκυρα επεκτείνεται σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη χωρίς να έχει καμία διεθνή νομιμοποίηση.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν και γραφτούν για αυτό που έρχεται στην Τουρκία του Ερντογάν, αλλά θα μείνουμε σε δύο βασικά.
Στην αίτηση ένταξης της Τουρκίας στους BRICS και στην αμερικανο-κυπριακή στρατιωτική συνεργασία.Η Τουρκία τα έβαλε με ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο, Συρία, Ιράκ, Γαλλία, Γερμανία, κά.
Οι κινήσεις για αναβίωση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας όπως έχουμε αναφέρει δεν θα μείνουν αναπάντητες και οι Τούρκοι θα πληρώσουν τα “ κεκανονισμένα”, πιθανότατα με την μελλοντική δημιουργία κουρδικού κράτους, και τεράστιας βάσης των ΗΠΑ στην Κύπρο.
Η αποχώρηση μετά από περισσότερο από έναν αιώνα ενός κολοσσού σαν την BP, η οποία δεν είναι μία απλή εταιρεία αλλά προέκταση της βρετανικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την αποχώρηση 100 τουλάχιστον μεγάλων Δυτικών εταιρειών, εγγυώνται ότι πιθανότατα, η τιμωρία στους Τούρκους θα είναι πολύ μεγάλη.
Comments