Στο… κενό τα γαλάζια «τραπεζώματα»! Πανικός στους Μητσοτάκηδες!
Το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με στόχο να γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της γαλάζιας ΚΟ.
Το «πρότζεκτ» με τα γαλάζια «τραπεζώματα» αποτελεί μία προσπάθεια επίλυσης των όποιων προσωπικών αντιθέσεων, όπως επίσης και οι ενημερώσεις από τους υπουργούς σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας τη ΝΔ υπάρχει ένα συγκροτημένο και ισχυρό μπλοκ βουλευτών, το οποίο δεν κάνει πίσω και θα συνεχίσει να ασκεί έντονη κριτική στις κυβερνητικές επιλογές.
Αυτό φάνηκε και στην «κοινοβουλευτική ενημέρωση» του Τάκη Θεοδωρικάκου την Τρίτη, με τον υπουργό Ανάπτυξης να δέχεται «πυρά» για την ακρίβεια. Μάλιστα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος φαίνεται να είπε στον υπουργό Ανάπτυξης ότι «κάνεις μια τρύπα στο νερό».
Ο ίδιος βουλευτής, ο οποίος ήταν ένα εκ των 11 που είχαν καταθέσει την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, προχθές είπε στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ότι «παρουσιάζετε έναν κόσμο ιδανικά φτιαγμένο για τις τράπεζες, τους servicers, τα funds. Ξέρετε ότι δεν μπορεί να τους βρει κανείς;»
Συναντήσεις Μητσοτάκη με Χαρακόπουλο – Στυλιανίδη
Στο παιχνίδι των ζυμώσεων έχει μπει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τους Ευριπίδη Στυλιανίδη και Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτές Ροδόπης και Λάρισας αντίστοιχα.
Εάν και στις συναντήσεις το κλίμα ήταν καλό, οι βουλευτές δεν φαίνεται να κάνουν πίσω σε σχέση με τις λάθος επιλογές που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αποδομούν με κάθε τους κίνηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις επιλογές του.
Μετά τις απουσίες τους από το γαλάζιο street party (4/10) για τα 50 χρόνια της ΝΔ και την κοινή τους παρουσία στο επιμελητήριο Αθηνών (14/10), έρχεται νέο χτύπημα από τον Μεσσήνιο πολιτικό.
Νέο χτύπημα Σαμαρά
Χαρακτηριστικά, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, όπου θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση για να απονείμει το ετήσιο βραβείο της «γυναίκας της χρονιάς».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το βραβείο απονέμεται σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, με αφορμή τα 50 χρόνια της εισβολής και κατοχής».
Είναι δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει για το Κυπριακό και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγες μάλιστα εβδομάδες πριν την επίσημη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν (8/11) που θα γίνει σε μία εποχή «πολιτικής αναβάθμισης» της συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Χτύπησε και πάλι η ... Ντόρα! «Όχι σε ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία ή συμμετοχή σε διεθνή φόρα που ηγείται»
Στην κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Σούδα της Κρήτης, η Ντόρα "ξαναχτύπησε", υπενθυμίζοντας σε όλους (εμάς και ξένους) ότι η...Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε "πόλεμο" με τη Ρωσία. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι...προσπαθεί να λιάνει το δρόμο για τις...Πρέσπες του Αιγαίου, τονίζοντας πως οι...συνθήκες είναι ιδανικές (!) για να προκύψει η συμφωνία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρυπίδα.
Συγκεκριμένα η αδελφή του Κτήνους και παράλληλα πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (λέγε με ΕΛΙΑΜΕΠ και ...λοιποί πατριδοκάπηλοι), σε ένα λογίδριο που οι Τούρκοι θα το σώσουν σίγουρα σε κάποιο σκληρό δίσκο, ανέλυσε με τρόπο τέτοιο τις ελληνοτουρκικές συμφωνίες (χωρίς την έγκριση...κανενός εξ ημών), που ανάγκασε τους πάντες παρευρισκόμενους ΝΑΤΟϊκούς να ...χαμογελάσουν με αισιοδοξία. Και τι δεν είπε η ...κυρία!
Ιδού οι - τουλάχιστον απαράδεκτες - δηλώσεις της, οι οποίες και επιβεβαιώνουν τόσο τις θέσεις ανέκαθεν της οικογένειας (μη λησμονείτε τον πατέρα Μητσοτάκη, ο οποίος ξεδιάντροπα είχε πει στον Παπαχελά πως έχει ήδη...συμφωνήσει για διχοτόμηση του Αιγαίου με την τότε ηγεσία της Τουρκίας), όσο και τις επιδιώξεις του Νεοταξισμού για τη Ρωσία αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
«Η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων με όλες τις γειτονικές χώρες μέσω ειρηνικών μέσων, πάντα σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) — και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για μια ναυτική χώρα όπως η δική μας».
«Τους τελευταίους 15 μήνες, οι διμερείς μας σχέσεις έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου έχουν σταματήσει, ενώ σε πολιτικό επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Ερντογάν.
Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ήδη αποδώσει θετικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στη μετανάστευση και τον τουρισμό» πρόσθεσε.
(Επισήμανε δε, ότι αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αισιοδοξία, ότι έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε πιο βαθιά πολιτικά ζητήματα.)
«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιτύχει μια ειρηνική συμφωνία σχετικά για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ο απώτερος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, βασισμένη στην αμοιβαία καλή πίστη, παρόμοια με τις συμφωνίες που έχουμε επιτυχώς διαπραγματευτεί με άλλες γειτονικές χώρες, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο το 2020.
Εάν οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν καταφέρουν να επιλύσουν το ζήτημα, η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι πρέπει να παραπέμψουμε το θέμα της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.
«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και γείτονες σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις, πιστεύω ότι οι χώρες μας έχουν, τόσο ηθική, όσο και στρατηγική υποχρέωση να επιλύσουν αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να αφήσουν τις παλαιές διαφορές στο παρελθόν»υπογράμμισε, χωρίς να αναφερθεί σε ποιες “παλαιές” διάφορες αναφέρεται.
Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η πρώην υπουργός τόνισε ότι "αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος, σύντομα μπορεί να βρεθούμε να υπερασπιζόμαστε τους συμμάχους μας στο δικό τους έδαφος.'
«Αν επιτρέψουμε να πετύχει η αναθεωρητική επιθετικότητα του Πούτιν, αυτό θα ενθαρρύνει, όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και όλους όσοι επιδιώκουν να ξαναγράψουν το διεθνές δίκαιο με τη βία» τόνισε.
«Όταν υποστηρίζουμε με όλες μας τις προσπάθειες το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, επιβάλλοντας κυρώσεις και πληρώνοντας το τίμημα για τη στάση μας, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να συνάπτουμε μακροχρόνιες ενεργειακές συμφωνίες με τον Πούτιν στις χώρες μας, ή να συμμετέχουμε σε διεθνή φόρα που εκείνος ηγείται.
Παρόμοια, όταν οι σύμμαχοί μας, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεσμεύουν τεράστιους πόρους, τόσο υλικούς, όσο και ανθρώπινους, για να καταπολεμήσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να φέρουν σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δεν μπορούμε να φιλοξενούμε τους ίδιους τρομοκράτες στη γη μας, πόσο μάλλον να τους χρηματοδοτούμε ή να τους εκπαιδεύουμε.
Η υποστήριξη τρομοκρατών που δρουν ενάντια στα συμφέροντα των συμμάχων μας, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τις χώρες που στοχεύουν, αλλά υπονομεύει και την ασφάλεια των ίδιων των συμμάχων μας» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.
Τέλος, για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή είπε ότι είναι πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ως αξιόπιστος περιφερειακός συνομιλητής, η Ελλάδα λειτουργεί ως γέφυρα για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ με τη νότια γειτονιά του» ανέφερε.
Comments