Διαφωνεί με τις θέσεις Tράμπ για ΝΑΤΟ, ειρηνευτικές δυνάμεις κλπ - Στις βλέψεις της πλέον βρίσκεται η ολική ενσωμάτωση της Ουκρανίας στη Ρωσία!
Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση στο έδαφος ως έχει αυτή την στιγμή
Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Donald Trump - πλέον απομένει λιγότερο από ένας μήνας για να αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ - και στο ποιες θα είναι οι πρώτες του κινήσεις για να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως έχει δεσμευτεί, η Ρωσία στέλνει σαφή μηνύματα στην Ουάσινγκτον και στη νέα αμερικανική κυβέρνηση: ότι δηλαδή δεν πρόκειται να υποταχθεί και ούτε πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις βασικές της αξιώσεις όσον αφορά στην ουκρανική κρίση.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin γνωρίζει ότι έχει το «πάνω χέρι»: πράγματι ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να κερδίζει ολοένα και περισσότερα εδάφη, η ρωσική στρατιωτική μηχανή παράγει διαρκώς νέα όπλα και τον απαραίτητο εξοπλισμό ενώ και η ρωσική οικονομία όχι μόνο αντέχει τα βάρη του πολέμου, αλλά αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη Δύση.
Αυτά τα δεδομένα, έχουν φέρει τη Μόσχα σε θέση ισχύος.
Το επιβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατέστησε σαφές ότι αυτή τη στιγμή και επί του παρόντος δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ή ακόμα και κάποια από τις φάσεις αυτής της σύγκρουσης.
Με λίγα λόγια η Μόσχα υπονοεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση εκεχειρίας, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν συμφωνεί με τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί έως σήμερα από το επιτελείο του Donald Trump όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων.
Μηνύματα Λαβρόφ
Τις ρωσικές θέσεις σε πιθανές διαπραγματεύσεις φρόντισε να επαναλάβει και να ξεκαθαρίσει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov.
Ο Lavrov ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση στο έδαφος ως έχει αυτή την στιγμή
Η Μόσχα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της κρίσης και να λάβουν υπόψη την πραγματική κατάσταση «επί τόπου», δήλωσε στο Sputnik ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών .
«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της ουκρανικής κρίσης και στη συνεκτίμηση της πραγματικής κατάστασης στο έδαφος», είπε ο Lavrov.
Τόσο η σημερινή όσο και η επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση έχουν όλους τους μοχλούς για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό ζήτημα.
Φυσικά, τόσο η νέα όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν τέτοιους μοχλούς.
Θα έπρεπε να τους εφαρμόσει, αυτούς τους μοχλούς, στον εαυτό της και στους θαλάμους του Κιέβου.
Εάν η Ουάσιγκτον ήθελε πραγματικά να τερματίσει τη σύγκρουση, θα είχε σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο, θα απαιτούσε το ίδιο από τους δορυφόρους της και θα διέτασε τις μαριονέτες της στο Κιέβο να παύσουν πυρ, να συνεχίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς όρους», είπε ο Lavrov.
Προϋποθέσεις
Οι προσεγγίσεις της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης για την Ουκρανία σκιαγραφήθηκαν ξεκάθαρα από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin στην ομιλία του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 14 Ιουνίου, καθώς και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου, είπε ο υπουργός.
«Συγκεκριμένα, μιλάμε για:
- αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση της Ουκρανίας, - διασφάλιση του αδέσμευτου, ουδέτερου και χωρίς πυρηνικά όπλα εδάφους της και για την - εξάλειψη των μακροπρόθεσμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που προέρχονται από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ. |
Το Κίεβο πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για να
- διασφαλίσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πολιτών και, φυσικά, να - αναγνωρίσει τις εδαφικές πραγματικότητες που κατοχυρώνονται στη ρωσική Σύνταγμα, |
κατέληξε ο Lavrov.
Το Κίεβο και η Δύση θέλουν να συζητήσουν τη δυνατότητα καθιέρωσης εκεχειρίας στην Ουκρανία, προκειμένου να πάρουν μια ανάπαυλα για να αυξήσουν τις δυνατότητες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αυτό οδηγεί και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, η σύγκρουση μπορεί να τερματιστεί μόνο με την εφαρμογή των προτάσεων του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin,συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Κρίνοντας από αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε, το Κίεβο και η Δύση άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο κάποιου είδους κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας προκειμένου να πάρουν μια ανάπαυλα και κατά τη διάρκεια αυτής να αυξήσουν το στρατιωτικό δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια να επαναλάβουν τις προσπάθειες να προκαλέσουν μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία, φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Διαρκής ειρήνη δεν έρχεται με μεταφορές όπλων", κατέληξε.
Όπως είπε, ο Putin είχε προηγουμένως περιγράψει τις προσεγγίσεις της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να υιοθετηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών και την αναγνώριση της εδαφικής πραγματικότητας.
«Η εφαρμογή των συγκεκριμένων προτάσεων που διατυπώθηκαν από τον αρχηγό του κράτους θα βοηθήσει να τερματιστεί η σύγκρουση και να επιτευχθούν συνολικές, μακροπρόθεσμες, δίκαιες και νομικά δεσμευτικές συμφωνίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη», τόνισε ο Lavrov, ο οποίος υπογράμμισε πως η μεταφορά της δεύτερης παρτίδας μαχητικών F-16 στο Κίεβο από τη Δανία προκαλεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Ρωσία να λάβει σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών-τεχνικών.
Τον Δεκέμβριο, ο Zelensky ανέφερε ότι η Δανία είχε μεταφέρει τη δεύτερη παρτίδα μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι παρέχοντας τεράστια στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς Ναζί, η Δανία, οι προστάτες και οι σύμμαχοί της προκαλούν κλιμάκωση της σύγκρουσης, αναγκάζοντας τη Ρωσία να λάβει σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών-τεχνικών, για να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας», είπε ο Lavrov.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «οποιαδήποτε είδη όπλων που προμηθεύονται οι δυτικές χώρες στο καθεστώς του Κιέβου είναι νόμιμος στόχος και ουσιαστικά καταστρέφονται από τον ρωσικό στρατό».
Δεν ικανοποιούν οι προτάσεις του επιτελείου Tράμπ
Η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένη με τις προτάσεις της ομάδας Trump για την Ουκρανία, υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Μόσχα δεν έχει λάβει επίσημα μηνύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ουκρανική διευθέτηση αυτή τη στιγμή.
Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των προτάσεων της ομάδας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, περιλαμβάνονται:
- να αναβληθεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 20 χρόνια και
- να αναπτυχθεί εκεί μια ομάδα ειρηνευτικών δυνάμεων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου
«Κρίνοντας από πολλές διαρροές και τη συνέντευξη του ίδιου του Donald Trump στο περιοδικό Time στις 12 Δεκεμβρίου, μιλά για «πάγωμα» των εχθροπραξιών κατά μήκος της γραμμής εμπλοκής και μεταβίβαση περαιτέρω ευθύνης για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στους Ευρωπαίους.
Σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τις προτάσεις που έγιναν από εκπροσώπους της ομάδας του εκλεγμένου προέδρου να αναβάλει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 20 χρόνια και να αναπτύξει μια ειρηνευτική ομάδα «ΗΒ και ευρωπαϊκών δυνάμεων» στην Ουκρανία», τόνισε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.
Την ίδια στιγμή, ο Lavrov σημείωσε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει επίσημα μηνύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ουκρανική διευθέτηση αυτή τη στιγμή.
«Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου - την ημερομηνία της ορκωμοσίας - ο Ντόναλντ Τράμπ έχει το καθεστώς του «εκλεγμένου προέδρου» και όλη η πολιτική σε όλα τα μέτωπα καθορίζεται από τον νυν πρόεδρο και την κυβέρνησή του.
Και μέχρι στιγμής, μόνο ο τελευταίος έχει εξουσιοδότηση να συνεργαστεί με τη Ρωσία για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά καιρούς, όπως μας ενημερώνουν τακτικά, αυτό συμβαίνει, αλλά δεν γίνεται λόγος για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία σε τέτοιες επαφές», εξήγησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Keith Kellogg (ΗΠΑ): Δεν θα πάμε σε συμφωνίες τύπου Μινσκ
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Keith Kellogg, ο οποίος έχει επιλεγεί από τον Trump ως ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία, είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί την επανάληψη των συμφωνιών του Μινσκ.
«Έχουμε δει ειρηνευτικές διαδικασίες να συμβαίνουν στο παρελθόν. Προσπάθησαν με την Ουκρανία και τη Ρωσία και τη διαδικασία του Μινσκ και απέτυχαν εμφανώς.
Ο πρόεδρος δεν πρόκειται να πάει εκεί», είπε σε συνέντευξή του στο Fox Business. «Θέλει μια ειρήνη που θα είναι δίκαιη, θα είναι βιώσιμη, θα είναι ασφαλής. Κατανοεί τη σημασία των σχέσεων που έχει με τους συμμάχους του αλλά και με τον Ρώσο πρόεδρο Putin επίσης», συνέχισε ο Kellogg.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορέσει να επιτύχει μια διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε «σχετικά κοντινή περίοδο».
Οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν μια δέσμη εγγράφων που εγκρίθηκαν το 2014-2015 για να διευθετηθεί η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Η διαδικασία επίλυσης της σύγκρουσης αργότερα σταμάτησε λόγω της άρνησης του Κιέβου να εκπληρώσει το πολιτικό μέρος των συμφωνιών του Μινσκ.
Τα σχέδια των ΗΠΑ
Έως σήμερα ο Tράμπ δεν έχει ανοίξει επισήμως τα χαρτιά του και ούτε έχει αποκαλύψει ποιες θα είναι οι κινήσεις του για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Ωστόσο, το περιβάλλον του έχει διαρρεύσει και σκιαγραφήσει τις βασικές παραδοχές του νέου σχεδίου των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Βάσει αυτών, ο πρόεδρος Tράμπ δεν έχει καμία διάθεση να δεχθεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι πολύ κοντά στην αποδοχή ότι η Ουκρανία θα χάσει τουλάχιστον το 20% των εδαφών που έχει καταλάβει έως σήμερα ο ρωσικός στρατός.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο CBS News ο Mike Waltz ο υποψήφιος για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν λευκή επιταγή στην Ουκρανία διότι αυτό δεν συνιστά στρατηγική.
Σύμφωνα με τον Waltz, αυτή τη στιγμή το επιτελείο Tράμπ εξετάζει το πώς θα φέρει όλα τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ποια θα είναι η δομή της συμφωνίας.
Όπως είπε, ο Trump θέλει «να τελειώσει αυτή η σύγκρουση» και «να γίνει αυτό ένα πραγματικό τέλος και όχι απλώς μια παύση.
Οι 3 προτάσεις
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο επίσημο σχέδιο για το τέλος του πολέμου που οδεύει προς τη συμπλήρωση τριών χρόνων, οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της ομάδας Trump είναι οι εξής:
- Το σχέδιο του Keith Kellogg: Συντάχθηκε από κοινού με τον πρώην στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Fred Fleitz και παρουσιάστηκε στον Trump νωρίτερα αυτό το έτος, απαιτεί πάγωμα των συγκρούσεων στις σημερινές γραμμές μάχης.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ο Trump θα συμφωνούσε να δώσει περισσότερα όπλα στο Κίεβο μόνο εάν αυτό συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιούσε τη Μόσχα ότι θα αύξανε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία αρνούνταν να διαπραγματευτεί.
Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αυτή θα αναστελλόταν ενώ όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση προμηθειών όπλων μετά την επίτευξη συμφωνίας.
- Η πρόταση του J.D Vance, ο οποίος ως γερουσιαστής των ΗΠΑ είχε αντιταχθεί στη συνέχεια της βοήθειας προς την Ουκρανία, βάσει της οποίας μια συμφωνία πιθανότατα θα περιλάμβανε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου.
Η ζώνη αυτή θα ήταν «πολύ οχυρωμένη» ώστε να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις από τη Ρωσία.
Και σε αυτήν την πρόταση αρνούνταν στην Ουκρανία η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
- Μια τρίτη ιδέα είναι αυτή που διατύπωσε ο Richard Grenell, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία επί θητείας Trump, ο οποίος υποστήριξε τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης του Bloomberg τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
O Grenell δεν έχει εξασφαλίσει κάποια θέση στη νέα κυβέρνηση Trump, αν και λέγεται πως παραμένει ο άνθρωπος που ενημερώνει για όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα τον πρόεδρο.
Αναφέρεται μάλιστα πως ο Grenell ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συνάντηση του Trump με τον Zelensky στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Comments