top of page
  • sergioschrys

Γάλλοι πολιτικοί «φοβούνται» την παγκόσμια κλιμάκωση

Πρόταση Μομφής κατά Μακρόν!


Γάλλοι πολιτικοί «φοβούνται» την παγκόσμια κλιμάκωση.. Ο φόβος του πυρηνικού πολέμου προφανώς επηρεάζει ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, παρά τις βαθιά ανεύθυνες ενέργειες που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις τους.


Μια μεγάλη γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο υποστηρίζοντας ότι οι Γάλλοι πολιτικοί ανησυχούν για την πιθανότητα ενός «τρίτου παγκοσμίου πολέμου».


Είναι περίεργο να δούμε αυτό το είδος «ανησυχίας» μεταξύ των Γάλλων, δεδομένου ότι το Παρίσι υπήρξε ένας από τους πιο αποσταθεροποιητικούς παράγοντες στη συνεχιζόμενη σύγκρουση αντιπροσώπων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.


Το άρθρο εκθέτει τους λόγους για τους οποίους οι Γάλλοι πολιτικοί φοβούνται μια παγκόσμια κλιμάκωση της βίας. Επικαλούμενη ανώνυμους διπλωμάτες,  η Le Monde  ισχυρίζεται ότι οι Γάλλοι δεν θέλουν να δουν ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας δήθεν να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση. Διπλωμάτες είπαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει τις στρατιωτικές της ενέργειες ως αντίποινα για ορισμένες ενέργειες που ανέλαβε η Δύση, κάτι που θα σήμαινε την έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου.


Προφανώς, η κύρια κίνηση κλιμάκωσης της Δύσης θα ήταν η εξουσιοδότηση χτυπημάτων εναντίον ρωσικών στόχων μακριά από τη ζώνη σύγκρουσης.


Οι ευρωπαϊκοί φόβοι για παγκόσμιο πόλεμο ενισχύονται ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή λόγω της εκτεταμένης συζήτησης σχετικά με το αν θα εξουσιοδοτηθεί ή όχι η Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων στη «βαθιά Ρωσία», κάτι που εξηγεί την αφήγηση της Le Monde.


«[Επιτρέποντας επιθέσεις κατά της «βαθιάς Ρωσίας»] θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία (…) Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος (…) Δεν μπορείτε απλώς να απορρίψετε την πιθανότητα των Ρώσων που επεκτείνουν το εύρος του πολέμου», είπε μια από τις διπλωματικές πηγές της Le Monde.


Προς το παρόν , όλες οι δυτικές χώρες αρνούνται να επιτρέψουν τέτοιες απεργίες. Υπήρχαν προσδοκίες μεταξύ των φιλουκρανών μαχητών ότι η εξουσιοδότηση θα ανακοινωθεί κατά την πρόσφατη κοινή επίσκεψη Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων στο Κίεβο, αλλά αυτό δεν συνέβη.


Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους, φαίνεται να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος φόβος κλιμάκωσης, γι’ αυτό οι Γάλλοι και οι Γερμανοί (που υποτίθεται ότι είναι οι από κοινού «ηγέτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν τη θέση τους για βαθιά χτυπήματα.


«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύονται οι πύραυλοι, και βασικά τις στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες δέχεται επίθεση η Ουκρανία, αλλά δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να χτυπήσουν άλλους στόχους στη Ρωσία, φυσικά πολιτικoύς ή άλλους στρατιωτικούς στόχους», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια πρόσφατης κοινής δήλωσης με τον Σολτς στη Γερμανία.


Είναι περίεργο να βλέπουμε αυτό το είδος φόβου από την πλευρά των Γάλλων. Από τη μια πλευρά, ο φόβος φαίνεται απολύτως λογικός, αφού η Ευρώπη θα ήταν η πιο επηρεασμένη πλευρά σε έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Είναι φυσικό οι Ευρωπαίοι να θέλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε άμεση φάση. Με πιθανή εξαίρεση την Πολωνία και τη Βαλτική, που είναι κράτη που πλήττονται εξαιρετικά από την αντιρωσική τρέλα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται να γίνουν στόχοι σε μια κατάσταση παγκόσμιας σύγκρουσης.


Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, η ίδια η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στη σύγκρουση. Ο Μακρόν ήταν ο δυτικός ηγέτης που κλιμάκωσε περισσότερο την αντιρωσική ρητορική, υποσχόμενος μάλιστα να στείλει επίσημα γαλλικά στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλευρό του Κιέβου.


Ήταν ακριβώς ο φόβος ενός άμεσου πολέμου που έκανε τον Μακρόν να μειώσει τις αντιρωσικές στάσεις του τους τελευταίους μήνες, καθώς η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι όλο το γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό στο ουκρανικό έδαφος θα ήταν νόμιμοι και στόχοι προτεραιότητας.


Τώρα, ο Μακρόν δεν εξαρτάται πλέον από τις δικές του αποφάσεις για να αποφύγει έναν άμεσο πόλεμο – είναι στο έλεος της συνείδησης και της στρατηγικής αίσθησης των Αμερικανών, που στην πραγματικότητα ηγούνται του ΝΑΤΟ.


Είναι σημαντικό για τους δυτικούς αναλυτές και αξιωματούχους να καταλάβουν ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη «ντε φάκτο» ξεκινήσει.


Υπάρχει ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Δύσης που επιτίθεται στη Ρωσική Ομοσπονδία εδώ και δύο χρόνια.


Η φύση της τρέχουσας σύγκρουσης είναι απολύτως διεθνής, και υπάρχουν ακόμη και άλλα μέτωπα εκτός Ουκρανίας – όπως στην περίπτωση τρομοκρατών που υποστηρίζονται από τη Δύση που επιτίθενται σε Ρώσους πολίτες σε αφρικανικές χώρες.


Ο φόβος για την έναρξη μιας ανοιχτής φάσης της σύγκρουσης είναι εύλογος, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτός ο «παγκόσμιος πόλεμος» είναι ήδη πραγματικότητα – ακριβώς λόγω των ανεύθυνων ενεργειών των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.


Δεδομένου του φόβου της κλιμάκωσης, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έρθουν σε ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας να απελευθερωθούν από τις συνέπειες της σύγκρουσης αποκαθιστώντας τους δεσμούς με τη Ρωσία.


Δυστυχώς, όμως, η ευρωπαϊκή υποτέλεια είναι μεγαλύτερη από τον φόβο τους. Εάν οι ΗΠΑ εγκρίνουν βαθιά χτυπήματα, είναι πιθανό ότι, παρά τον φόβο τους, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα εγκρίνουν αμέσως το μέτρο.


Εν τω μεταξύ είχαμε και Πρόταση μομφής κατά Μακρόν: Σε ποιά περίπτωση θα κριθεί «έκπτωτος πρόεδρος»;

 Η Κάτω Βουλή της Γαλλίας, το Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης, ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος που ξεκινά τη διαδικασία για την παραπομπή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.


Το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από το αριστερό κόμμα La France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία), θα προχωρήσει τώρα στη νομοθετική επιτροπή πριν κατευθυνθεί στη Γερουσία, αναφέρει το News.Az, επικαλούμενο ξένα μέσα.


Το Προεδρείο είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο της κάτω βουλής του κοινοβουλίου. Επί του παρόντος, 12 από τα 22 μέλη του είναι εκπρόσωποι της αριστεράς. Την πρόταση για απομάκρυνση του Μακρόν από την εξουσία κατέθεσε το αριστερό κόμμα La France Insoumise.


Σύμφωνα με το κανάλι BFMTV, η πρόταση υποστηρίχθηκε με 12 ψήφους υπέρ και 10 κατά κατά την εξέταση από τα μέλη του Προεδρείου.


Τι πρέπει στο εξής να γίνει για να παραιτηθεί ο Μακρόν.


Το αριστερό κόμμα έκανε αυτή την κίνηση αφού ο Γάλλος ηγέτης απέκλεισε τα αριστερά κόμματα από τη νεοσύστατη κυβέρνηση, παρά τη νίκη του συνασπισμού τους στις βουλευτικές εκλογές.


Η πρόταση υποβλήθηκε βάσει του άρθρου 68 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την απομάκρυνση του προέδρου σε περίπτωση παράβασης των καθηκόντων του.


Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, το ψήφισμα πρέπει πλέον να εγκριθεί από τη νομοθετική επιτροπή των 73 βουλευτών, όπου η αριστερά κατέχει μόλις 24 έδρες.


Μετά από αυτό, πρέπει να υπερ-ψηφιστεί από τα δύο τρίτα της Εθνοσυνέλευσης (385 βουλευτές) εντός δύο εβδομάδων.


Τα δύο τελευταία στάδια πρέπει επίσης να περάσουν από την άνω βουλή του κοινοβουλίου, τη Γερουσία, όπου η αριστερά δεν έχει πλειοψηφία.


Εάν η Γερουσία εγκρίνει το ψήφισμα (με 232 ψήφους), τα δύο σώματα θα συνεδριάσουν σε κοινή συνεδρίαση.


Για να «πέσει» ο Μακρόν, τουλάχιστον 617 από τους 925 βουλευτές και από τα δύο σώματα πρέπει να υποστηρίξουν το ψήφισμα.


Εάν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί αμέσως.



0 comments

Comments


bottom of page