top of page
sergioschrys

Η Γενναιότητα του να είσαι...Χριστιανός!

Πολλές φορές έχουμε πει πως ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός κυνηγιέται ανηλεώς γιατί...προβάλλει δύσκολα πράγματα για τον σημερινό εγωιστή άνθρωπο. Δεν είναι όντως για τους...πολλούς ο Χριστιανισμός. Είναι για τους λίγους...γενναίους!

Ξέρεις τι είναι να μην πειράζεις, να σε πειράζουν, να μην κλέβεις, να σε κλέβουν; Να ευλογείς, να σε καταρώνται; Να ελεείς, να σε αδικούν; Να επαινείς, να σε κατακρίνουν; Να έρχονται χωρίς λόγο να σε ελέγχουν, να σε φωνάζουν συνεχώς πλανεμένον εφ’όρου ζωής;



Και να ξέρεις ότι δεν είναι όπως λένε. Και να βλέπεις τον πειρασμό που τους κινεί. Και εσύ να μετανοείς και να κλαις ως υπαίτιος, επειδή είσαι τέτοιος. Αυτά είναι τα δυνατότερα.



Επειδή πολεμείσαι από αυτούς και πολεμείς και εσύ με τον εαυτό σου να τον πείθεις ότι έτσι είναι όπως λένε οι άνθρωποι, χωρίς να είναι έτσι.



Να βλέπεις ότι έχεις εξ ολοκλήρου το δίκαιο και να πείθεις τον εαυτό σου ότι έχεις το άδικο. Αυτή είναι η τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών.



Να ραβδίζεις τον εαυτό σου μέχρι να πεισθεί να ονομάζει το φως σκοτάδι και το σκοτάδι φως. Να φύγει κάθε δικαίωμα. Και να σβήσει τελείως η έπαρση.


Να γίνεις μωρός με πλήρη σύνεση.



Εάν ζητήσεις από τον αδελφό σου το δίκαιο, αμέσως βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον Θεό, ο οποίος σε υπέμενε, όταν αμάρτανες.



Όποιος λοιπόν από εσάς θα ζητήσει το δίκαιο, ας γνωρίζει ότι είναι αυτό:


Να σηκώσει το βάρος του αδερφού του μέχρι εσχάτης πνοής, και να κάνει τέλεια υπακοή στον πνευματικό του οδηγό. Και μόνο με την αγάπη οικοδομείται ο ασθενής.



Μην πεις ότι έχω δίκαιο καμιά φορά. Ακόμη κι αν σου βγάλουν τα μάτια, το δίκαιο μην ζητήσεις ποτέ, επειδή φοράς τον Χριστό, που έγινε άνθρωπος για τον άνθρωπο και έπαθε τα πάντα, για να σώσει εμάς.



Άνθρωπο παραβάτη δεν ξέρει. Μην κοιτάζεις τι κάνουν οι άλλοι, και μη θέλεις να φαίνεσαι ότι ξέρεις. Εκείνα που πρέπει να ξέρεις είναι να λες συνεχώς την ευχή και να προσέχεις το έργο σου. Γίνε μωρός για τον Χριστό, για να σε σοφίσει ο Κύριος.



Όταν συνηθίσεις να λες στον καθένα ευλόγησον, και σε όλα παντού να βρίζεις τον εαυτό σου και δε ζητάς ποτέ το δικαίωμα και το θέλημα σου, γρήγορα θα γευθείς καρπό ταπείνωσης.


Αρκεί να κάνεις σε όλα υπομονή.



Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής

0 comments

Comments


bottom of page