top of page
sergioschrys

Η Μεγάλη Ανατροπή στην Ουκρανία!

Προτείνουν σχέδιο ειρήνης στη Ρωσία με όρους! - Ελιγμός ή αληθινές προθέσεις;


Οι Ρώσοι επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι κινήσεις της Ουκρανίας κάθε άλλο παρά αληθινές προθέσεις για συνομιλίες δείχνουν, καθώς εάν το Κίεβο ήθελε πραγματικά να διαπραγματευτεί, θα είχε ακυρώσει το διάταγμα που προβλέπει την απαγόρευση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία όσο είναι πρόεδρος ο Putin

Για πρώτη φορά - μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες αρχικά στη Λευκορωσία και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022το Κίεβο διαμηνύει τις τελευταίες ώρες ολοένα και πιο συχνά και ταυτόχρονα πιο αποφασιστικά ότι είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.


Αν και ο Volodymyr Zelensky έχει απαγορεύσει με νόμο οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία και για όσο παραμένει πρόεδρος ο Vladimir Putin, ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίζεται να κάνει στροφή 180 μοιρών και υποστηρίζει πως πρέπει ο πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.


Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmitry Kuleba από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, επανέλαβε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εφόσον και η Ρωσία είναι έτοιμη να συνομιλήσει… καλή τη πίστη.


Πρόκειται αναμφίβολα για μια τεράστια ανατροπή στην πολιτική που ακολουθεί ως σήμερα η ηγεσία της Ουκρανίας και που μπορεί να αποδοθεί τόσο στις γεωπολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στα νέα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται στις ΗΠΑ με την επικείμενη νίκη του Donald Trump όσο όμως και στην πραγματικότητα του πολέμου.


Πράγματι, όταν ο ίδιος ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Alexander Syrsky υποστηρίζει στον βρετανικό Guardian πως οι Ρώσοι είναι ανώτεροι σε όλα, πως έχουν τεράστιο πλεονέκτημα σε δύναμη και πόρους, πως η αναλογία όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό είναι 3 προς 1 υπέρ των Ρώσων και πώς την ίδια στιγμή… είναι ρεαλιστικό το σχέδιο ανακατάληψης της Κριμαίας, τότε δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς το χάος, στο οποίο έχουν περιέλθει οι Ουκρανοί.


Και ενώ η κατάσταση στο μέτωπο είναι πολύ δύσκολη, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο Syrsky, είναι προφανές πως το Κίεβο θέλει να στείλει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενόψει της νίκης Trump ότι δεν είναι αδιάλλακτο και ότι είναι πρόθυμο να συνομιλήσει με τη Ρωσία.


Για τους Ρώσους δεν τίθεται καν θέμα, για το εάν πρόκειται για έναν πολιτικό και διπλωματικό ελιγμό ή για αληθινές προθέσεις.


Όπως λένε, είναι η απέλπιδα προσπάθεια ενός «δικτάτορα τσέπης» να διατηρήσει την εξουσία…



Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Είμαστε έτοιμοι για διάλογο – Στο επίκεντρο η πρόταση Κίνας - Βραζιλίας



«Η ουκρανική πλευρά είναι πρόθυμη και έτοιμη να διεξάγει διάλογο και διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά…


Φυσικά οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι ορθολογικές και να έχουν πρακτική σημασία, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης» είπε ο Kuleba κατά τις επαφές που είχε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Wang Yi.


O Kuleba υποστήριξε ότι η Ουκρανία εκτιμά ιδιαίτερα τον ενεργό και εποικοδομητικό ρόλο της Κίνας στην προώθηση της ειρήνης και στη διατήρηση της διεθνούς τάξης, ενώ τόνισε ότι η ουκρανική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στη γνώμη του Πεκίνου και ότι «μελέτησε προσεκτικά την πρόταση των έξι σημείων που κατέθεσαν Κίνα και Βραζιλία».


Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο, Κίνα και Βραζιλία έδωσαν στη δημοσιότητα ένα κοινό υπόμνημα 6 σημείων για μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, στο οποίο επισημαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την επίλυση της κρίσης και ότι όλα τα μέρη πρέπει να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την επανέναρξη του άμεσου διαλόγου.


Επιπλέον, Κίνα και Βραζιλία τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, αναγνωρισμένης από τη Ρωσία και την Ουκρανία την κατάλληλη στιγμή, με ίση συμμετοχή όλων των μερών και δίκαιη συζήτηση όλων των προτάσεων.



Τι λέει η Κίνα



Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Kuleba κατά τη συνάντηση με τον Wang Yi, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Ουκρανός ΥΠΕΞ μετέφερε τη θέση της Ουκρανίας ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη ρωσική πλευρά στο κατάλληλο επίπεδο, εφόσον και η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλή τη πίστη.


Πάντως, ο Kuleba φέρεται να υποστήριξε πως «δεν υπάρχει τέτοια ετοιμότητα αυτή τη στιγμή από τη ρωσική πλευρά» ενώ υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να τερματιστεί η σύγκρουση, να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία και να επιταχυνθεί η αποκατάσταση του κράτους.



Μήνυμα από το Βατικανό



Πιέσεις πάντως προς την κατεύθυνση μιας διαπραγματευτικής προσπάθειας που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία ασκεί και το Βατικανό.


Μάλιστα ο ΥΠΕΞ του Βατικανό, καρδινάλιος Pietro Parolin υποστήριξε πως το ειρηνευτικό σχέδιο Zelensky δεν είναι επαρκές για την επίλυση του ουκρανικού.


«Μου φαίνεται ότι είμαστε ακόμη μακριά από μια λύση.


Υπάρχει μια ειρηνευτική πρόταση από τον Πρόεδρο Zelensky, την οποία η Αγία Έδρα υποστήριξε από την αρχή, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ανθρωπιστικά ζητήματα.


Είναι μια προσπάθεια για την ειρήνη, ακόμα και με κενά μια και δεν συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία.


Αυτό το σχέδιο μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι αρκετό.


Ελπίζω ότι θα είναι δυνατό να βρούμε άλλες φόρμουλες που θα επιτρέψουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε ο καρδινάλιος μετά το πέρας της πρώτης του επίσκεψης στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή το 2022.


Πάντως, ο Parolin θεωρεί θετικό ότι ο Zelensky είναι πρόθυμος να προσκαλέσει τη Ρωσία στην επόμενη διάσκεψη για την ειρήνη.


«Αλλά γενικά, δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να πειστεί η Μόσχα με βάση αυτή τη φόρμουλα Zelensky.


Σε κάθε περίπτωση η Μόσχα πρέπει να είναι παρούσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Parolin, επισημαίνοντας ότι η διπλωματία έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να προσφέρει λύση.


«Οι διπλωματικές προσπάθειες απαιτούν μια ορισμένη «ισορροπία», που σημαίνει ότι δεν παίρνουμε ριζοσπαστικές θέσεις ο ένας έναντι του άλλου» υπογράμμισε ο καρδινάλιος.



Η εκτίμηση της Μόσχας



Πάντως, οι Ρώσοι επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι κινήσεις της Ουκρανίας κάθε άλλο παρά αληθινές προθέσεις για συνομιλίες δείχνουν καθώς εάν το Κίεβο ήθελε πραγματικά να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, θα είχε ακυρώσει το διάταγμα που προβλέπει την απαγόρευση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία όσο είναι πρόεδρος ο Putin.


Επιπλέον, σημειώνουν ότι οι πρωτοβουλίες της Ουκρανίας – όπως η πρόσφατη διάσκεψη στην Ελβετία - υποδηλώνουν την πλήρη απομόνωση του Κιέβου… από την πραγματικότητα.


Σημειώνεται πως στα μέσα Ιουνίου ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είχε διατυπώσει μια πρόταση για το τέλος του πολέμου, ζητώντας την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τα διοικητικά όρια των επαρχιών Kherson, Zaporizhia, Donetsk και Luhansk.


Επιπλέον, ζητούσε από το Κίεβο να εγκαταλείψει επίσημα τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να προβεί σε αποστρατιωτικοποίηση και από-ναζιστικοποίηση, καθώς και να αποδεχθεί ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και απαλλαγμένο από πυρηνικά καθεστώς.


Τις προτάσεις αυτές είχε απορρίψει η Ουκρανία.



Zakharova (Ρωσία): Ο Zelensky μίλησε με τον Trump… για να μην χάσει την εξουσία



Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova υποστήριξε ότι τα περί διαπραγματεύσεων από την Ουκρανία συνδέονται με τους εκλογικούς κύκλους στις ΗΠΑ.


Μάλιστα η Zakharova είπε ότι ο Zelensky είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump εξαιτίας του φόβου του… να χάσει την εξουσία στο Κίεβο.


«Είναι ενδεικτικό του πώς ένας «δικτάτορας τσέπης», εννοώ, πώς ο Zelensky έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Trump μετά την απόπειρα δολοφονίας του…


Όπως λένε, «δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό»…


Μόνο φόβος για να διατηρήσει για πάντα την εξουσία της Ουκρανίας, και για αυτό δεν υπάρχει κανένας ηθικός περιορισμός.


Για αυτό είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν αυτή ακριβώς τη σύνδεση» τόνισε η Zakharova, η οποία υπενθύμισε τα λόγια του πρώην γενικού διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο Zelensky «κέρδισε» την εξουσία στο Κίεβο με αντάλλαγμα τις ζωές των απλών Ουκρανών.


«Είναι σαφές ότι με τέτοιες συμπεριφορές, οι Ουκρανοί θα πρέπει να περάσουν από τη φρίκη που δημιουργεί και επινοεί το καθεστώς του Κιέβου περισσότερες από μία φορές.


Όλα αυτά έχουν μόνο για ένα σκοπό – για να παραταθεί η αγωνία του Zelensky και της συμμορίας του» υποστήριξε η Zakharova.



Ήττες παντού



Αλλά είναι προφανές πως αυτή η αλλαγή στάσης από το Κίεβο θα πρέπει να αποδοθεί στις στρατιωτικές ήττες που υφίστανται οι Ουκρανοί σε όλη τη γραμμή του μετώπου.


Αλλά και στο ότι η Δύση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός τέτοιου είδους πολέμου.


Γιατί τη στιγμή που ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας, Alexander Syrsky λέει ότι οι Ρώσοι είναι ανώτεροι σε όλα, ότι έχουν υπέρ τους 3 προς 1 αναλογία σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ότι έχουν σημαντικό πλεονέκτημα σε δύναμη και πόρους, ότι η αεροπορία τους είναι ανώτερη, κοκ, η Δύση δεν μπορεί να ανταποκριθεί.


Δημοσίευμα αναφέρει πως η πρωτοβουλία της Τσεχίας να αγοράσει πυρομαχικά για την Ουκρανία από τρίτες χώρες καθυστερεί - δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, οι παραδόσεις καθυστερούν και τελικά ακόμα και οι ίδιοι οι Τσέχοι δεν πιστεύουν σε αυτό που κάνουν.



Πλήρης εξάρτηση



Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ειδικότερα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δυτικές προμήθειες.


Αλλά η Δύση αδυνατεί να ανταπεξέλθει.


Χαρακτηριστικό είναι ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεση της για 1 εκατομμύριο οβίδες στους Ουκρανούς


Και έτσι τον περασμένο Φεβρουάριο, για κάθε μια βολή των Ουκρανών, οι Ρώσοι έριχναν δέκα…


Ακολούθησε η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, όπου και άρχισε μια πρωτοβουλία από την Τσεχία για την αγορά πυρομαχικών από τρίτες χώρες.


Στόχος ήταν να αγοραστούν 800.000 οβίδες, οι 500.0000 ήταν οβίδες 155 χιλιοστών και οι 300.000 οβίδες 152 χιλιοστών.


Κεφάλαια συγκεντρώθηκαν σε όλο το ΝΑΤΟ ενώ 18 χώρες προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν.


Ο κατάλογος των χορηγών είναι μόνο εν μέρει γνωστός: Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Καναδάς, Νορβηγία και Σουηδία.


Η κοινοπραξία ξόδεψε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ.


Η Τσεχία δεν αναφέρει επίσημα από ποια οπλοστάσια αγοράζει.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, μιλάμε για Τουρκία, Νότια Κορέα και Νότια Αφρική.


Ωστόσο, και εδώ κάτι πήγε στραβά.


Οι προθεσμίες αναβλήθηκαν σταδιακά και μειώθηκε η ποσότητα των διαθέσιμων πυρομαχικών.


Στην αρχή υποσχέθηκαν να το στείλουν "μέσα σε εβδομάδες", αλλά στη συνέχεια οι προθεσμίες έφτασαν μέχρι τον Ιούνιο.



Αποτυχία και πάλι



Οι Τσέχοι δεσμεύονταν ότι μέσα στον Ιούνιο η Ουκρανία  θα λάμβανε 180.000 οβίδες.


Τελικά πήρε μόλις.... 45.000 και οι Τσέχοι κατηγόρησαν τους Ρώσους ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν τρίτες χώρες να συνδράμουν ... την Ουκρανία.


Αλλά η αποτυχία δεν είναι μόνο η πειθώ της Ρωσίας.


Όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.


Συγκεκριμένα, τρεις από τις 18 χώρες άλλαξαν θέση όσον αφορά τη διάθεση χρημάτων... και αποχώρησαν.


Παρόλο αυτά οι Τσέχοι υποστηρίζουν ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια επαρκούν για την αγορά 500.000 οβίδων, οι οποίες θα έχουν παραδοθεί όλες στους Ουκρανούς έως τα τέλη του 2024.


Και μπορεί Τσέχοι ειδικοί να υποστηρίζουν ότι μπορεί να αγοραστούν εκατομμύρια οβίδες για τους Ουκρανούς σε λίγα χρόνια.



Δεν φτάνουν



Αλλά ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο... αυτά τα πυρομαχικά δεν θα είναι αρκετά.


Σύμφωνα με Δυτικούς ειδικούς, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής αντεπίθεσης του 2023, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούσαν 220.000 με 240.000 οβίδες το μήνα.


Παρόλο αυτά οι Ουκρανοί δεν πέτυχαν καμία στρατιωτική επιτυχία.


Τον Μάρτιο του 2023, ο τότε υπουργός Άμυνας Alexey Reznikov είχε αναφέρει ότι «για την επιτυχή ολοκλήρωση των αποστολών μάχης» οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να ξοδεύουν έως και 356.000 οβίδες το μήνα.


Μέχρι στιγμής, ούτε το δυτικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα ούτε προμήθειες από τρίτες χώρες μπορούν να παρέχουν τέτοια ποσότητα.


Ο πρώην γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ 17.000.000 οβίδες, αναφέροντας πως χωρίς αυτές δεν θα ήταν δυνατή η ανακατάληψη εδαφών.


Ο νυν γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky υποστηρίζει ότι μπορεί να μην έχουν οβίδες για το πυροβολικό, αλλά χρησιμοποιούν πολύ αποτελεσματικά... τα drones.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι παραδοχές, αυξάνουν τις φωνές των Ουκρανών αλλά και των Δυτικών εκείνων που όντως ζητούν να βρεθεί άμεσα μια ειρηνευτική λύση μέσω των διαπραγματεύσεων καθώς οποιαδήποτε άλλη απόφαση απλά θα επιτείνει το αδιέξοδο και θα παρατείνει τον πόλεμο.


Ρεπορτάζ από ΒΝ


0 comments

Comments


bottom of page