top of page
  • sergioschrys

Οδεύουν προς...διαζύγιο οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας;

Στις 3 Ιουλίου, στην Αστάνα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης- SCO, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ρωσία απαξιώνει το ρόλο της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση με την Ουκρανία! Γιατί;


Ρεπορτάζ από την Eurasia Daily

Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν τόσο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών όσο και τις τρεις συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανίας καθώς και το Συριακό πρόβλημα.


Παρά την ίδια τη συνάντηση και την αμοιβαία ευχαρίστηση, πολλοί παρατηρητές έχουν μια αίσθηση ψυχρότητας στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.


Σχετικά, να σημειωθεί ότι ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός στις δηλώσεις του , είπε ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Και το θέμα σαφώς δεν είναι τα γεγονότα του Ιουλίου του 2023, όταν η Τουρκία απελευθέρωσε τους Ουκροναζί (του Αζόφ).


Τι μεσολάβησε πρόσφατα

Στις 28 Ιουνίου, στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε συνομιλίες με δύο επισκέπτες από το Κίεβο – τον Αντρέι Ερμάκ , ο οποίος ηγείται του γραφείου του σφετεριστή Βολοντίμιρ Ζελένσκι , και τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ . Ο Ουμέροφ ανέφερε σχετικά με το θέμα αυτών των διαπραγματεύσεων στο κοινωνικό δίκτυο:

«Σήμερα, ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, Αντρέι Ερμάκ, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ιδίως για την ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας, της ασφάλειας και της άμυνας. Σημαντικό στοιχείο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των κοινών προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν διεξοδικά οι τρόποι ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης μεταξύ των χωρών μας στο πλαίσιο των σύγχρονων προκλήσεων. Πιστεύω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα αποτελέσουν μια ισχυρή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των αμοιβαίων σχέσεων. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση αυτών των σημαντικών καθηκόντων της διμερούς συνεργασίας. Δεδομένου ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, οποιεσδήποτε στρατιωτικοπολιτικές επαφές μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας στρέφονται a priori κατά της Ρωσίας."


Την ίδια μέρα, 28 Ιουνίου, ο σφετεριστής Ζελένσκι ανακοίνωσε την επιστροφή στο Κίεβο ορισμένων Ουκρανών πολιτών που είχαν προηγουμένως βρεθεί στη Ρωσία.


Μεταξύ αυτών ήταν ο εξτρεμιστής Τατάρος της Κριμαίας Ναριμάν Τζελάλ, αναπληρωτής επικεφαλής του «Mejlis του λαού των Τατάρων της Κριμαίας» (τύπου κοινοβουλίου). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σφετεριστής Ζελένσκι συναντήθηκε ειδικά με τον Τζελάλ στις 29 Ιουνίου και συζήτησε μαζί του την κατάσταση στην Κριμαία.


Η Τουρκία, η οποία είναι ο κύριος προστάτης των εξτρεμιστών Τατάρων της Κριμαίας,

δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής σε αυτό το γεγονός. Στις 29 Ιουνίου, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με αυτό το θέμα:

«Χαιρετίζουμε θερμά την απελευθέρωση του… Ναριμάν Τζελάλ ως μέρος της ανταλλαγής κρατουμένων. Ο Τζελάλ κρατήθηκε στην Κριμαία τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά την παρουσία του στην πρώτη σύνοδο κορυφής της Πλατφόρμας της Κριμαίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Στη συνέχεια συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλα τα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Αναμένουμε ότι θα ληφθούν περαιτέρω βήματα για την άμεση απελευθέρωση των συγγενών μας Τατάρων της Κριμαίας που παραμένουν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων των Ασάν Αχμέτοφ και Αζίζ Αχμέτοφ. Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη για να διευκολύνει και να επιταχύνει την επίτευξη αυτού του στόχου».


Όπως μπορούμε να δούμε, η Άγκυρα είναι απίστευτα χαρούμενη για την απελευθέρωση του Τζελάλ.

Και οι Ουκροναζί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την επιστροφή τους από τη Ρωσία για να συνεχίσουν να επεξεργάζονται την κοινωνία με μιλιταριστικό πνεύμα, έτσι ώστε οι πολίτες της Ουκρανίας, όπως τα πρόβατα, να πάνε στις τάξεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για σφαγή.

Ο ίδιος Τζελάλ συμμετείχε ενεργά στην αντιρωσική εκστρατεία ενημέρωσης στην Ουκρανία. Είναι προφανές ότι η συμμετοχή εξτρεμιστών Τατάρων της Κριμαίας στην αντιρωσική εκστρατεία ενημέρωσης ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα της Τουρκίας.


Η Τουρκία εργάζεται στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Γενικά, η Άγκυρα πρόσφατα συνεργάζεται ενεργά με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.


 Στις 26 Ιουνίου, ο Φιντάν συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση κοντά στη Βαρσοβία, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ο  Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Λουμινίκα Οντομπέσκου . Όπως είπε ο Σικόρσκι  σε συνέντευξη Τύπου, συμφώνησαν να αυξήσουν τις επενδύσεις στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ (διαβάστε: αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας).


Εξέφρασε επίσης την άποψή του για την ανάγκη να συνεχιστεί η άνευ όρων υποστήριξη προς την Ουκρανία και να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ απέναντι σε στρατιωτικές και υβριδικές απειλές.


Ο Οντομπέσκου ανέφερε επίσης μια σημαντική λεπτομέρεια των τριμερών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με αυτήν, συζήτησαν για τις μάχες στην Ουκρανία, την ενίσχυση της υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς το καθεστώς του Κιέβου, την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.


Ωστόσο, ένα πιο συγκλονιστικό γεγονός συνέβη μια μέρα πριν από τη συνάντηση κοντά στη Βαρσοβία.

 Στις 25 Ιουνίου, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπαβσκί επισκέφθηκε την Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φιντάν, είπε τα εξής:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω πραγματικά την Τουρκία για όλη τη στήριξη που έδωσε στους γενναίους Ουκρανούς και το εκτιμώ πραγματικά. Βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την Τσεχία και όλη την Ευρώπη».


Ο Λιπαβσκί , όπως και η κυβέρνηση του Πετρ Φιάλα γενικά , χαρακτηρίζεται από αυξημένη επιθετικότητα προς τη Ρωσία. Κατά συνέπεια, η Τουρκία μπόρεσε να «κερδίσει» ευγνωμοσύνη από έναν τόσο τρομερό εχθρό της Ρωσίας όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας.


Σε αυτή την περίπτωση, για ποια διαμεσολάβηση από την Άγκυρα μπορούμε να μιλήσουμε;

Ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η ίδια η Τουρκία δεν μοιράζεται επιθετικά και μαχητικά αισθήματα απέναντι στη Ρωσία.


Στις 30 Ιουνίου, στην περιοχή Polatli στην επαρχία της Άγκυρας, πραγματοποιήθηκε μια πανηγυρική πομπή προς τιμήν της Ημέρας της Ταταρικής Σημαίας της Κριμαίας (εορτάζεται στις 26 Ιουνίου). Ο επικεφαλής του Συνδέσμου της Κριμαίας, Μουκρεμίν Σαχίν, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση , δήλωσε στη συνέχεια:

«Σήμερα τα αδέρφια μας στην Κριμαία βρίσκονται υπό κατοχή από το 2014, σήμερα οι Τάταροι της Κριμαίας πολεμούν δίπλα-δίπλα με τους Ουκρανούς αδελφούς τους στα μη κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας. Η Κριμαία θα απελευθερωθεί από την κατοχή».

Και ακόμη νωρίτερα, στις 26 Ιουνίου, σε μια τελετή στην Ουκρανική Πρεσβεία στην Άγκυρα, ένα μέλος του «Mejlis του λαού των Τατάρων της Κριμαίας». Ο Γκαγιανα Γουκσέλ  είπε:

«Όπως η Τουρκία πολέμησε για την ανεξαρτησία της πριν από εκατό χρόνια και κέρδισε τον Απελευθερωτικό Πόλεμο, έτσι και η Ουκρανία ακολουθεί αυτόν τον δρόμο. Ουκρανοί και Τάταροι της Κριμαίας είναι μαζί σε αυτόν τον αγώνα. Επομένως, πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν την ενότητα και αλληλεγγύη. Σίγουρα θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».


Ποια αναλογία; Οι Τούρκοι εξολόθρευσαν τους χριστιανούς

Αν το καλοσκεφτείτε, η αναλογία μεταξύ του Τουρκικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ Πασά ( Ατατούρκ ) και των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι απλά τερατώδης για τους ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστορία της Τουρκίας.


 Ως γνωστόν, οι κεμαλικοί συνέχισαν τη γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ξεκίνησε από τους Νεότουρκους.

 Και ένα από τα επαίσχυντα γεγονότα αυτού του πολέμου ήταν η σφαγή Ελλήνων και Αρμενίων στη Σμύρνη, που έγινε από τους κεμαλικούς τον Σεπτέμβριο του 1922.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο εξτρεμιστής Τατάρος της Κριμαίας Γιουκσέλ που θαυμάζει τους κεμαλιστές, απειλεί τον μη τουρκικό και μη μουσουλμανικό πληθυσμό της Κριμαίας με εθνοκάθαρση.


Υπάρχει επίσης μια υπόθεση σχετικά με την τρέχουσα εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας και ΝΑΤΟ.

Στις 2 Ιουλίου, το τηλεγραφικό κανάλι Dnevnik Paratrooper, σε μια αναφορά για την κατάσταση στην κατεύθυνση Χέρσον, ενημέρωσε ότι «σύμφωνα με στοιχεία πληροφοριών, λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με το σχηματισμό μιας δύναμης κρούσης για την φθινοπωρινή ανακάλυψη προς την Κριμαία και την κοπή του γήινου διαδρόμου».

« Η περιοχή Χερσώνα είναι μια από τις περιοχές που ενδιαφέρουν τους εξτρεμιστές Τατάρους της Κριμαίας, οι οποίοι προστατεύονται από την Τουρκία.


Κατά μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση, ο σημερινός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος επικοινωνεί συχνά με εκπροσώπους της Τουρκίας, είναι επίσης εξτρεμιστής Τατάρος της Κριμαίας.


Τέλος, από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, μόνο η Τουρκία είναι η πιο εύκολη να προετοιμάσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για επίθεση στην Κριμαία μέσω εξτρεμιστών Τατάρων της Κριμαίας.


Και αυτό για να μην αναφέρουμε τις στρατιωτικο-τεχνικές δυνατότητες της Άγκυρας και τη γεωγραφική εγγύτητα της Τουρκίας με την Κριμαία.


Φυσικά, θα ήθελα να κάνω λάθος σε αυτή την υπόθεση. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η δήλωση Λιπαβσκί , οι τριμερείς διαπραγματεύσεις κοντά στη Βαρσοβία και η επίσκεψη Ερμάκ και Ουμέροφ στην Άγκυρα δείχνουν ότι σίγουρα δεν θα υπάρξει ειδύλλιο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις τους επόμενους μήνες.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: The Hellenic Information Team

37 views0 comments
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ και ΜΕΙΝΕΤΕ...ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

Thanks for submitting!

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2024 by Pirinos Logios. Powered and secured by Wix

bottom of page