Η Ελλάδα θα στείλει στρατό στην Ουκρανία, θέτει 3 όρους!

Το σχετικό δημοσίευμα προήλθε από το RBC-Ukraine, αργά το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μαρτίου -ήτοι μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού- και επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, επισημαίνουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, κόντρα στις επίσημες διαβεβαιώσεις, στις οποίες προέβη νωρίτερα σήμερα (27/3) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη λήξη της Συνόδου των Προθύμων στο Παρίσι .
Μάλιστα, το σχετικό δημοσίευμα προήλθε από το RBC-Ukraine, το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μαρτίου -ήτοι μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού- και επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Όπως αναφέρει το ουκρανικό μέσο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου κορυφής στο Παρίσι, ο Μητσοτάκης θα γνωστοποιούσε την επίσημη ελληνική θέση για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, υπό προϋποθέσεις.
Ωστόσο, η ελληνική συμμετοχή θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένους όρους:
Οποιαδήποτε ελληνική παρέμβαση θα είναι δυνατή μόνο μετά από επίσημη κατάπαυση του πυρός.
Οι ελληνικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν σε ρωσικό έδαφος.
Σε περίπτωση παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα, τα ελληνικά στρατεύματα θα αποσυρθούν άμεσα.

RBC: Ασαφής ο ρόλος της Ελλάδας - Το σχέδιο αποστολής χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων
Παρότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξετάσει την αποστολή δυνάμεων υπό την αιγίδα αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ μιας επιχείρησης υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμώντας ότι αυτό θα «διασφάλιζε μεγαλύτερη διεθνή νομιμοποίηση της».
Την ίδια στιγμή, ο ρόλος της Ελλάδας στην ειρηνευτική αποστολή παραμένει ασαφής.
Σύμφωνα με το RBC Ukraine, η ελληνική συμμετοχή ενδέχεται να περιλαμβάνει είτε χερσαία ανάπτυξη στρατευμάτων είτε ναυτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα.
«Σε αντίθεση με το NATO, η ανάπτυξη δυνάμεων στην Ουκρανία δεν προβλέπει συλλογική προστασία των ξένων στρατευμάτων, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για πιθανά θύματα σε αμφισβητούμενες περιοχές. Η τοποθεσία της ανάπτυξης θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς οι κίνδυνοι διαφέρουν σημαντικά στην ανατολική Ουκρανία σε σύγκριση με περιοχές όπως το Κίεβο, το Lviv ή η Οδησσός», προσθέτει το ουκρανικό δημοσίευμα επικαλούμενο την Καθημερινή.
Μητσοτάκης από το Παρίσι: Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για το Ουκρανικό στο Παρίσι, τόνισε ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί με άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η «ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας».
«Η χώρα δεν είναι έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε» επιπλέον ο πρωθυπουργός, ο οποίος γνωστοποίησε ακόμη ότι τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
«Κοινός τόπος των σημερινών συζητήσεων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μία κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Όπως είναι γνωστό, η Ουκρανία επί της αρχής έχει αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση για μία κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, την οποία όμως, δυστυχώς, ακόμα η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και συνέχισε: «Κατά συνέπεια, όλες οι πιέσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία, ώστε να μην συνεχίζονται αυτή τη στιγμή οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή την αρχική κατάπαυση του πυρός και να έχουμε παραπάνω χρόνο στη συνέχεια για να μπορέσει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και διατηρήσιμη ειρήνη».
«Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας, τις οποίες, ενδεχομένως, άλλες χώρες μπορούν να παρέχουν προς την Ουκρανία. Κοινός τόπος και θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας. Και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν και στη σημερινή διάσκεψη» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στα πλαίσια μιας “συμμαχίας προθύμων”. Και θεωρεί, επίσης, ότι όλη αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική και να μην μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός« κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Comments