Οι τραμπικοί υπουργοί αλλάζουν τα πάντα σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα!
- sergioschrys
- πριν από 23 ώρες
- διαβάστηκε 5 λεπτά
Απίστευτες εξελίξεις! "Τα αλλάζουμε όλα σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα - Απέτυχαν οικτρά και είναι Woke", λέει ο ΥΠΟΙΚ Μπέσσεντ!

O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δεν ζήτησε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπως είχαν υποστηρίξει ορισμένοι συντηρητικοί σε μια πρόταση για το Project 2025 που δημιουργήθηκε από το Heritage Foundation
Ο υπουργός Οικονομικών Scott Bessent άσκησε σκληρή κριτική στις δραστηριότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Τετάρτη 23 Απριλίου, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να καθησυχάσει τους νευρικούς επενδυτές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τον παγκόσμιο ηγετικό τους ρόλο.
«Το σύνθημα Η Αμερική πρώτα, δεν σημαίνει μόνο η Αμερική», δήλωσε σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, όπου υποσχέθηκε επίσης υποστήριξη για τις βασικές αποστολές των πολυμερών τραπεζών.
«Αντίθετα, είναι μια έκκληση για βαθύτερη συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των εμπορικών εταίρων».
Τι θεωρεί δίκαιο; Την επανεξισορρόπηση του εμπορίου και τον τερματισμό της υπερβολικής εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τη ζήτηση των ΗΠΑ.
«Αυτό το status quo που χαρακτηρίζεται από μεγάλες και επίμονες ανισορροπίες δεν είναι βιώσιμο», είπε, υπερασπιζόμενος τους δασμούς του Donald Trump και επαινώντας τις «περισσότερες από 100 χώρες» που, όπως λέει, διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση για τη μείωση των εμπορικών πλεονασμάτων με τις ΗΠΑ.
Αν και ο Bessent είπε ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα «είναι αποτυχημένοι οργανισμοί», δεν ζήτησε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τους θεσμούς, όπως είχαν υποστηρίξει ορισμένοι συντηρητικοί σε μια πρόταση για το Project 2025 που δημιουργήθηκε από το Heritage Foundation.
Επισήμανε ότι οι εν λόγω διεθνείς οικονομικοί θεσμοί «υπηρετούν κρίσιμους ρόλους στο διεθνές σύστημα.
Και η κυβέρνηση Trump είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί τους — εφόσον μπορούν να παραμείνουν πιστοί στις αποστολές τους».
Ήταν το τελευταίο παράδειγμα του πώς ο Bessent, πρώην διαχειριστής hedge fund που παρακολουθεί στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, προσπάθησε να ηρεμήσει την οικονομική αναταραχή καθώς ο Πρόεδρος Donald Trump προσπαθεί να αναδιαμορφώσει το διεθνές εμπορικό σύστημα μέσω σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών.
Ωστόσο, οι προσπάθειές του να παράσχει σαφήνεια έχουν επανειλημμένα έρθει σε αντίθεση με τον Trump, ο οποίος τον έχει αντικρούσει σχετικά με τις αλλαγές πολιτικής ή έχει υπονοήσει ότι θα επιβληθούν περισσότεροι δασμοί με τρόπους που έχουν ενισχύσει την αίσθηση αβεβαιότητας που επικρατεί – αυτό βέβαια μπορεί να αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής να φέρει έναν προς έναν όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στο τραπάζι των διαπραγματεύσεων.
Το ίδιο δράμα διαδραματίστηκε αργότερα την Τετάρτη 23 Απριλίου, καθώς ο Trump πρότεινε ότι θα επέλεγε ο ίδιος τους δασμολογικούς συντελεστές εάν δεν επιτευχθούν συμφωνίες.
Δημόσια έσοδα και μείωση του φόρου εισοδήματος
«Παρεμπιπτόντως, εάν δεν έχουμε συμφωνία με μια εταιρεία ή μια χώρα, θα ορίσουμε το ύψος των ανταποδοτικών δασμών», δήλωσε ο Trump από το Οβάλ Γραφείο.
«Αυτό θα συμβεί, θα έλεγα, τις επόμενες δύο εβδομάδες... τις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες θα ορίσουμε το συγκεκριμένο ύψος».
Η έναρξη και στη συνέχεια η καθυστέρηση νέων δασμών από τον Trump έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με τους πολιτικούς του στόχους, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να υποδεικνύει ότι επιθυμεί τόσο νέες συμφωνίες όσο και έσοδα από δασμούς, προκειμένου να μειώσει τους φόρους εισοδήματος.
«Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των φόρων», είπε ο δήλωσε ο Trump.
«Θα έχουμε μεγάλες, μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αυξήσει τους φόρους εισαγωγής στα αυτοκίνητα από τον Καναδά.
Ο Trump έχει επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές οχημάτων, αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που σχετίζονται με τη Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν άλλες αλλαγές πολιτικής για την ελαχιστοποίηση του δασμολογικού βάρους.
Ο Trump έχει επιβάλει ξεχωριστούς δασμούς 25% σε καναδικά προϊόντα, φαινομενικά για να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στις ΗΠΑ.
«Πραγματικά δεν θέλω αυτοκίνητα από τον Καναδά», είπε ο Trump.
«Έτσι, όταν επιβάλλω δασμούς στον Καναδά, πληρώνουν 25%, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί όσον αφορά τα αυτοκίνητα.
Όταν επιβάλλουμε δασμούς, το μόνο που κάνoυμε είναι να λέμε: "Δεν θέλουμε τα αυτοκίνητά σας, με όλο τον σεβασμό..."».
Ο Trump προειδοποίησε ότι δεν εξετάζει επί του παρόντος πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση.
Μετά τα σχόλια του Bessent, δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για ένα άρθρο της Wall Street Journal που ανέφερε ότι οι τεράστιοι δασμοί των ΗΠΑ που έχει επιβάλει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στην Κίνα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά το ήμισυ , επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Ο Bessent είπε: «Θα με εξέπληττε αν αυτή η συζήτηση διεξάγεται».
Ωστόσο, είπε ότι αναμένει ότι «θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση» στην εμπορική αντιπαράθεση Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Την Τρίτη 22/4, ο Trump είχε δηλώσει ότι οι δασμοί 145% στην Κίνα θα μπορούσαν να «μειωθούν σημαντικά».
Και την Τετάρτη (23/4), δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «όλοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό που κάνουμε» και «όλοι θα είναι ευχαριστημένοι».
Αργότερα την ίδια ημέρα, η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε στην εκπομπή «America Reports» του Fox News Channel ότι «δεν θα υπάρξει μονομερής μείωση των δασμών κατά της Κίνας».
«Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι η Κίνα πρέπει να κάνει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», είπε.
«Και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα συμβεί».
Ξέχασαν την αποστολή τους...
Ωστόσο, η ομιλία Bessent στην Ουάσινγκτον αντιπροσώπευε μια επίθεση κατά του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίες παρέχουν δάνεια... και άλλη οικονομική υποστήριξη σε όλο τον κόσμο.
Είπε ότι η κυβέρνηση Trump «θα αξιοποιήσει την ηγεσία και την επιρροή των ΗΠΑ σε αυτούς τους θεσμούς και θα τους ωθήσει να εκπληρώσουν τις σημαντικές αποστολές τους».
Ορισμένες από τις επικρίσεις του Bessent απηχούσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Trump να ξεριζώσει την προοδευτική/Woke ιδεολογία από τους ομοσπονδιακούς θεσμούς. Ο Bessent είπε ότι το ΔΝΤ «έχει ξεχάσει τη σημασία της αποστολής του» και «αφιερώνει δυσανάλογο χρόνο και πόρους για να εργαστεί για την κλιματική αλλαγή, τα ζητήματα φύλου και τα κοινωνικά ζητήματα».
Επισήμανε ότι υπήρχαν παρόμοια προβλήματα στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία, όπως είπε, «δεν θα πρέπει πλέον να περιμένει λευκές επιταγές για ανούσιες πολιτικές, επικεντρωμένες σε λέξεις-κλειδιά ενός marketing που συνοδεύονται από μισές δεσμεύσεις για μεταρρύθμιση».
To σενάριο της αποχώρησης των ΗΠΑ
Παρά την κριτική, η υποστήριξη του Bessent προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ήρθε ως ανακούφιση για τους τραπεζίτες και τους αναλυτές ανάπτυξης, οι οποίοι ανέμεναν εν μέρει μια ανακοίνωση αποχώρησης των ΗΠΑ από τους οργανισμούς.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Jay Shambaugh, πρώην υφυπουργός διεθνών υποθέσεων, αναφέρθηκε σε μια πρόταση του Project 2025 για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα εάν ο Trump κέρδιζε τις εκλογές του 2024.
Ο Shambaugh είχε δηλώσει τότε ότι χωρίς την ηγεσία των ΗΠΑ, «θα είχαμε λιγότερη επιρροή και θα αποδυνάμωνα αυτούς τους θεσμούς.
Δεν μπορούμε να το αντέξουμε αυτό».
Να μην αντιμετωπίζεται η Κίνα ως αναπτυσσόμενη οικονομία
Αντίθετα, ο Bessent μετέφερε ένα μήνυμα εμβάθυνσης της εμπλοκής των ΗΠΑ στους θεσμούς.
Αλλά ένα από τα προβλήματα, είπε ο Bessent, είναι ότι η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως αναπτυσσόμενη χώρα, γεγονός που της παρέχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους παγκόσμιους θεσμούς. Με την Κίνα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είπε, «Είναι μια ώριμη πλέον οικονομία».
Παρά τις αυξανόμενες τριβές μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, ο Bessent είπε: «Υπάρχει μια ευκαιρία για μια μεγάλη συμφωνία εδώ».
Ο Bessent θέλει οι ΗΠΑ να ενισχύσουν την εγχώρια μεταποίηση, ενώ η Κίνα αυξάνει την κατανάλωση, καθιστώντας την οικονομία της λιγότερο εξαρτημένη από το εξαγωγικό της εμπόριο.
«Αν θέλουν να επαναφέρουν την ισορροπία τους, ας το κάνουμε μαζί», είπε. «Αυτή είναι μια απίστευτη ευκαιρία».
Το Πεκίνο δήλωσε την Τετάρτη 23 Απριλίου ότι «η άσκηση πίεσης δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας και απλώς δεν θα λειτουργήσει».
Comentarios