top of page
sergioschrys

Ρωσία: "Η Οδησσός πρέπει να ξαναγίνει ρωσική πόλη"!

Ο Ρώσος διοικητής Βλαντιμίρ Σάλντο, αποκάλυψε τους ρωσικούς σκοπούς - Χάρκοβο, Δνίπεροπετρόφσκ, Νικολάεφ και Οδησσός πρέπει να ενωθούν με τη Ρωσία!

Ένα δημοψήφισμα για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία δεν πρόκειται να απαλλάξει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκυ από την ευθύνη για την απώλεια εδαφών υποστηρίζει ο Βλαντιμίρ Σάλντο, ο κυβερνήτης στην ελεγχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας.


Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο είχε πει ότι το δημοψήφισμα θα βοηθούσε τον Ζελένσκυ να φτάσει σε έναν εδαφικό συμβιβασμό με τη Ρωσία, έχοντας λάβει τη σχετική στήριξη του λαού.


«Δεν έχουν σημασία για εμάς τι λένε οι ηγέτες του καθεστώτος του Κιέβου…Η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένα κράτος ζόμπι λόγω της προπαγάνδας…Κάποιοι ακόμα περιμένουν για τη νίκη. Και τώρα με τεράστια δυσκολία, αρχίζει η διαδικασία αποδοχής του αναπόφευκτου, το ζήτημα του να παραδοθούν εδάφη έρχεται προσεκτικά στο προσκήνιο.

Ένα δημοψήφισμα είναι απίθανο να βοηθήσει εδώ» λέει ο Σάλντο, τονίζοντας ότι τουλάχιστον ακόμα τέσσερις περιοχές της Νέας Ρωσίας πρέπει να επανενωθούν με τη μητέρα Ρωσία, αναφέροντας χαρακτηριστικά το Χάρκοβο, Δνίπεροπετρόφσκ, Νικολάεφ και Οδησσό.


Οδησσός: Μια ιστορική πόλη που συνδέει τη Ρωσία με την Ελλάδα άρρηκτα.


Στη θέση της σημερινής Οδησσού υπήρξε αρχαία Ελληνική αποικία με το όνομα Ολβία. Πολλοί λαοί πέρασαν από την ιστορική αυτή πόλη. Εκτός από τους Έλληνες τόσο της αρχαιότητας, όσο και της Ελληνικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας της Κων/πολης, η περιοχή αυτή όπου βρισκόταν η Ολβία πέρασε αρχικά στους πρώτους Ρώσους του Κιέβου (Ρώς) και εν συνεχεία στα χρόνια του Μεσαίωνα, δέχτηκε επιθέσεις από νομαδικές φυλές τουρκικής καταγωγής, κυρίους από Πετσενέγους και τους Κουμάνους, τους Πολωνο-Λιθουανούς του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, τους Ταταρομογγόλους του Χανάτου της Κριμαίας και τέλος τους Οθωμανούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στα τέλη του 18ου αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρώσους της Μόσχας κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1787 - 1792 και με την συνθήκη του Ιάσιου, η περιοχή πέρασε επίσημα κάτω από την κυριαρχία της Ρωσίας και αποτέλεσε τμήμα της λεγόμενης Novorossiya (Νέα Ρωσία).

Η Οδησσός άκμασε ιδιαίτερα κάτω από την επιρροή της Ρωσικής πλέον Αυτοκρατορίας, κυρίως την περίοδο που βασίλευε η Τσαρίνα Αικατερίνη η Μεγάλη. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική της, αποτέλεσμα της ρωσικής αρχιτεκτονικής που αυτή με τη σειρά της επιρρεάστηκε έντονα από την βυζαντινή Κωνσταντινουπολίτικη αρχιτεκτονική, η στρατηγική της θέση και το μεγάλο της λιμάνι, αποτέλεσαν την κεντρική αρτηρία του ρωσικού imperium.

To ελληνικό στοιχείο, παρά τις πολλαπλές κατακτήσεις από διάφορους λαούς, παρέμεινε έντονο, ενώνοντας με ισχυρούς δεσμούς την ελληνική με την ρωσική κουλτούρα. Άλλως τε, εκεί γεννήθηκε και το όραμα της Ανάστασης του Ελληνικού Γένους μέσω της Φιλικής Εταιρίας και αργότερα, αποτέλεσε σύμβολο των ελληνορωσικών δεσμών.

Η Οδησσός έφυγε από τα χέρια της Ρωσίας, μόλις το 1993, όπου το κομμάτι αυτό που ονόμασε η μπολσεβίκικη λαίλαπα το 1919 ως "Ουκρανία" που αυτονομήθηκε μετά την πτώση του Σοβιετικού καθεστώτος. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, η Οδησσός αποτελεί για τη Ρωσία αναπόσπαστο κομμάτι της, που τώρα στον Ουκρανορωσικό πόλεμο, πιθανότατα να ξαναπεράσει δικαίως στα χέρια της μητέρας Ρωσίας, μέσω των επιδιώξεων της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.


Ralph Thiele (Γερμανός συνταγματάρχης): Σε σταδιακή υποχώρηση οι Ουκρανοί – Δεν έχουν στρατιώτες


Οι Ουκρανοί έχουν περάσει σε σταδιακή υποχώρηση καθώς υποφέρουν από έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού λέει ο Ralph Thieleαπόστρατος συνταγματάρχης του γερμανικού στρατού.


«Οι Ουκρανοί βρίσκονται de facto σε κατάσταση σταδιακής υποχώρησης. Το κύριο πρόβλημα του Κιέβου παραμένει, πρώτα απ' όλα, η έλλειψη προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις» υποστήριξε μιλώντας στο n-tv ο Thiele.


Όπως είπε, ένα σημαντικό πρόβλημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι η ανωτερότητα της ρωσικής οικονομίας και του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος έναντι των ουκρανικών, μέχρι σήμερα βασίζονται στη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.


Στις 23 Ιουλίου, ο Έφεδρος Υποστράτηγος των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων Riho Juhtegi είπε ότι οι ουκρανικές μονάδες δεν είναι πλήρως εξοπλισμένες και ότι οι μονάδες που είναι επανδρωμένες περίπου στο 60% επιτρέπονται στην πρώτη γραμμή.


Ο Yukhtegi σημείωσε επίσης ότι οι νέοι στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που φτάνουν στο μέτωπο συχνά υποβάλλονται σε εκπαίδευση μόνο μιας εβδομάδας σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο και ως εκ τούτου είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.


Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Καταλάβαμε τον οικισμό Volchye στο Donetsk


Η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζεται σε όλη τη γραμμή του μετώπου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον οικισμό Volchye.


«Μονάδες της ομάδας δυνάμεων «Κέντρο», ως αποτέλεσμα ενεργειών, απελευθέρωσαν το χωριό Volchye της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και βελτίωσαν την τακτική κατάσταση» υποστηρίζει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.


Aleksandr Syrsky (Αρχηγός στρατού Ουκρανίας): Η Ουκρανία δεν μπορεί να αλλάξει το μέτωπο - Τα F-16 θα αποδειχθούν ευάλωτα – Η Ρωσική αεράμυνα είναι ανώτερη


Ούτε ο ουκρανικός στρατός δεν είναι πεπεισμένος ότι τα F-16 θα φέρουν κάποια σημαντική αλλαγή στο πεδίο της μάχης.


Σε πρόσφατη δήλωση, ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Aleksandr Syrsky σχολιάζοντας για τα δυτικά αεροσκάφη, τόνισε ότι αυτά πιθανότατα θα είναι ευάλωτα στην έντονη ρωσική δύναμη πυρός.


Η εκτίμηση φαίνεται σωστή, αφού η ρωσική αεράμυνα έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.


Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Aleksandr Syrsky, δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι η ρωσική αεράμυνα είναι «ανώτερη» από την Ουκρανία, γι' αυτό και τα F-16 θα έχουν πολλές επιχειρησιακές δυσκολίες στην πρώτη γραμμή.


Δεδομένου ότι ο σκοπός αυτών των αεροσκαφών στον πόλεμο είναι να δημιουργήσουν μια δύναμη υποστήριξης για τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές, τα μαχητικά θα πρέπει να επιχειρούν τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα από τις ρωσικές θέσεις, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα, σύμφωνα με τον Syrsky.


Κατά πολύ ανώτερη η Ρωσική αεράμυνα


Ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής αξιολόγησε τόσο τη ρωσική αεροπορία όσο και την αεράμυνα ως πολύ ανώτερες από της Ουκρανίας.


Στην παρούσα κατάσταση, αναγκάζει την Ουκρανία να χρησιμοποιεί drones περισσότερο από πολεμικά αεροσκάφη, καθώς τα αεροπλάνα είναι ακριβά στην παραγωγή και τη συντήρηση, ενώ τα UAV έχουν μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο όταν χτυπηθούν από τους Ρώσους.


Ο Syrsky σχολίασε και άλλες πτυχές του πολέμου. Εκτός από την αεράμυνα, δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο σύνολό τους είναι ανώτερες και καλύτερα εξοπλισμένες, παραδεχόμενος πρακτικά ότι είναι αδύνατο για τους Ουκρανούς να «αλλάξουν το παιχνίδι».


Σύμφωνα με τον Syrsky, «όσον αφορά τον εξοπλισμό, υπάρχει μια αναλογία 1:2 ή 1:3 υπέρ των Ρώσων».


Στην πραγματικότητα, το συμπέρασμα του Syrsky είναι ακριβές και παρέχει μια σειρά προβληματισμών σχετικά με την πραγματική κατάσταση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.


Ένας στρατιωτικός διοικητής αναμένεται να υιοθετήσει μια προπαγανδιστική και ενθαρρυντική στάση σχετικά με τη δύναμη των στρατευμάτων του.


Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι απαραίτητο για έναν στρατιωτικό ηγέτη να αποφεύγει να εκθέτει τις αδυναμίες της χώρας του, καθώς αυτό έχει μια σειρά ψυχολογικών επιπτώσεων, επηρεάζοντας το ηθικό των στρατευμάτων και δυσφημώντας τον στρατό.


Ο Syrsky, ωστόσο, δεν φαίνεται να βλέπει άλλη εναλλακτική από το να μιλάει ειλικρινά για τις αδυναμίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.


Σαφώς έχει χάσει κάθε ελπίδα και μιλά ανοιχτά για τα προβλήματα που οδηγούν στην ήττα της Ουκρανίας.


Η στάση του μπορεί να είναι και ένδειξη απόγνωσης και προσπάθειας να ξεφύγει από τον ρόλο του ως «αποδιοπομπαίος τράγος» όταν τελικά η Ρωσία νικήσει.


0 comments

Comments


bottom of page