top of page
  • sergioschrys

Σεισμικές αλλαγές και στη Βρετανία!

Ο Ινδός πήγε στα τσακίδια, οι Εργατικοί επικράτησαν αλλά...ο γίγαντας Φάρατζ πήρε τη μεγάλη νίκη!

Από χθές το βράδυ και η Βρετανία γυρίζει σελίδα! Σάρωσαν οι Εργατικοί του Στάρμερ με 410 έδρες - Ιστορική συντριβή για τους Tories, παραίτηση Sunak - Νέα ανερχόμενη δύναμη η Δεξιά του Νάιτζελ Φάρατζ!

Το μόλις 17 ημερών κόμμα του αγωνιστή της πατριωτικής Δεξιάς στην Αγγλία Νάιτζελ Φάρατζ έκλεψε τις εντυπώσεις στην χτεσινή κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία συγκεντρώνοντας το 17% των ψήφων στην γηραιά Αλβιώνα. Οι Εργατικοί του Labor μπορεί να σάρωσαν διασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία 410 εδρών στη Βουλή των κοινοτήτων, αλλά ο Ναιτζελ ήταν αυτός που έδειξε σε όλους ότι η Δεξιά πλέον είναι η ανερχόμενη δύναμη!


Ο Ινδός Ρίσι Σούνακ, ένας τύπος παντελώς ξένος ως προς το βρετανικό πρότυπο και που ηγούνταν των Συντηρητικών - σημαντικό δείγμα της σημερινής παρανοικής εποχής - αποδοκιμάστηκε σκληρά, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και σε λίγους μήνες, κανείς δεν θα τον θυμάται, παρά την αλλοπρόσαλλη πολιτική του που δεν είχε καμμιά σχέση με την παραδοσιακή αγγλοσαξωνική νοοτροπία.


Το κόμμα των Συντηρητικών, πληρώνει τις αλαζονικές του πολιτικές. Βασικά, οι Συντηρητικοί είναι πλέον μόνο κατ' όνομα τέτοιοι και θα μπορούσε να πει κανείς πως η ήττα τους αυτή, αντανακλάται και στην πορεία της ελληνικής Νέας Δημοκρατίας που ηγείται ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έχει καμμιά σχέση με την παραδοσιακή Δεξιά και τις αξίες της. Η μετάλλαξη των Συντηρητικών της Αγγλίας σε ένα κόμμα νεοφιλελεύθερο, τους έριξε στο καναβάτσο, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη πως οι λαοί της Ευρώπης, ζητάνε τις ...πατρίδες τους πίσω.


Το να κυβερνηθεί κοτζάμ Βρετανία, άλλοτε κοσμοκράτειρα και με καθαρό Αγγλοσαξωνικό κοινωνικό πρόσημο, από έναν...αλλόθρησκο (Βουδιστής), αλλόφυλο και στα χαρτιά μόνο πολίτη της Βρετανίας και το χειρότερο, αυτός να βρίσκεται στην αρχηγία του ίδιου του Συντηρητικού κόμματος, ήταν ο ορισμός της κατάντιας. Οι Βρετανοί και κυρίως οι Άγγλοι, δεν πίστευαν ποτέ ότι η παλαι ποτέ κοσμοκράτειρα χώρα τους, θα μπορούσε να κυβερνηθεί από...αλλοεθνείς. Οι παραδοσιακοί συντηρητικοί δεν μπορούσαν να το ανεχθούν αυτό και όπως ήταν φυσικό, χωρίστηκαν στα δύο κυριολεκτικά. Οι μισοί πήγαν στο νεοσύστατο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ και οι...άλλοι μισοί ψήφισαν τους Tories λόγω καθαρού οπαδισμού.


Στην τελική, το Εργατικό Κόμμα ουσιαστικά σάρωσε λόγω της οφθαλμοφανούς διάσπασης της συντηρητικής παράταξης. Κι αυτό, εξ αιτίας ενός ξένου, ενός αλλοεθνή στην ουσία αρχηγού και πρωθυπουργού, τον οποίον ανέδειξαν στην αρχηγία του κόμματος οι ίδιοι οι βουλευτές των Συντηρητικών.

Τώρα, πληρώνουν ακριβά την επιλογή τους, μιας και το μέχρι χθες κραταιό κόμμα τους, ήταν απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού φάσματος της Βρετανίας και σήμερα ο μεγάλος ηττημένος. Μια ήττα πραγματικά ντροπιαστική, που τους άξιζε όμως και με το παραπάνω.

Το Συντηρητικό Κόμμα θα βρεθεί, έτσι, στην αντιπολίτευση μετά από 14 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της χώρας, με την κίνηση του Ρίσι Σούνακ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να αποβαίνει μοιραία. 


Η νύχτα των μεγάλων αλλαγών

Από την άλλη, προμηνύεται μια σαρωτική νίκη για το Εργατικό Κόμμα, η πλειοψηφία του οποίου υπολείπεται μόλις εννέα έδρες από την ιστορική επικράτηση που είχε επιτύχει ο Τόνι Μπλαίρ το 1997.  

Βέβαια, σημειώνεται ότι μέχρι ο Κειρ Στάρμερ να λάβει την πολυπόθητη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Βασιλιά Κάρολο, θα χρειαστεί ακόμη αναμονή αρκετών ωρών. Και αυτό διότι τα αποτελέσματα, θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής (6/7). 


Πρώτη αντίδραση Farage: Θα πάρουμε πολλές έδρες - Τρίτο στη λαϊκή ψήφο το Reform

Σχεδόν εξασφαλισμένη θα πρέπει να θεωρείται η θέση του Nigel Farage στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς ο γνωστός Brexiteer και ηγέτης του Reform παίρνει με άνεση την πρωτιά στην μονοεδρική του Clacton, στο Έσσεξ. Με μια καλή καταγραφή, που ωστόσο δεν ευνοείται από το βρετανικό πλειοψηφικό σύστημα, το Reform διεκδικεί από τους Tories με αξιώσεις, μεταξύ άλλων, τα συντηρητικά προπύργια των Blyth και Sunderland South.

Συνολικά, το κόμμα του Φάρατζ αναμένεται να εκλέξει 13 βουλευτές στη νέα βουλή των κοινοτήτων, σύμφωνα με το Exit Poll από την Ipsos UK για το Sky News, το BBC και το ITV News. 


Ο ηγέτης του Reform UK προέβη με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε ένα πρώτο σχολιασμό του exit poll, το οποίο προβλέπει ότι κόμμα του θα αποσπάσει 13 έδρες. Πανηγύρισε, δε, για τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης, υποστηρίζοντας ότι «θα κερδίσουμε πολλές, πολλές έδρες».


Ωστόσο, στη συνέχεια επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης, ισχυριζόμενος ότι η τηλεοπτική κάλυψη της καμπάνιας του ήταν «σχεδόν κωμική».

«Δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος εκεί έξω από το Reform UK, τα κύρια μέσα ενημέρωσης κάνουν σαν να μην υπάρχουμε όπως άλλωστε και τα πολιτικά κόμματα», τόνισε με νόημα. Εννοείται ότι θα είχε αυτή την αντιμετώπιση από τα συστημικά Media. Είναι βλέπετε...αντιδραστικός Δεξιός! Ο λαός όμως του έδωσε μια ευκαρία που αν την εκμεταλλευτεί στο έπακρο, θα πάρει μαζί του το μεγαλύτερο μέρος του συντηρητικού Κόμματος. Αλλως τε, ο αέρας της Δεξιάς που σαρώνει την Ευρώπη, είναι ακριβώς η συγκυρία που ευνοεί τον Φάρατζ.


Ρεπορτάζ από στοιχεία του BN και εκτιμήσεις του Πύρινου Λόγιου



34 views0 comments
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ και ΜΕΙΝΕΤΕ...ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

Thanks for submitting!

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

© 2024 by Pirinos Logios. Powered and secured by Wix

bottom of page