Το συνταγματικό δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα, επικαλούμενο ρωσική παρέμβαση.
Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά καταλύθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες, γεγονός που θα αποτελέσει οδηγό για αντίστοιχα «ανεπιθύμητα» αποτελέσματα εκλογών στην Ευρώπη…
Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση που συγκλόνισε την πολιτική σκηνή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας έλαβε μια αμφιλεγόμενη απόφαση να ακυρώσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών σύμφωνα με τα οποία νικητής ήταν ο «ακροδεξιός» Καλίν Τζορτζέσκου.
Η απόφαση αυτή, που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σε όλη την ήπειρο, βασίζεται σε ισχυρισμούς για «ρωσική επιρροή» και «υβριδικό πόλεμο» και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την ουσιαστική κατάργηση των εκλογών κατά το δοκούν…!
Από εδώ και στο εξής, όταν ο νικητής των εκλογών δεν θα είναι αρεστός στους παγκοσμιοποιητές θα θεωρείται αυτονόητο επακόλουθο η ακύρωση των εκλογών…
Ο Καλίν Τζορτζέσκου θεωρούνταν αουτσάιντερ στον εκλογικό αγώνα και δεν είχε δηλώσει καμία δαπάνη για την εκστρατεία, αλλά αναδείχθηκε νικητής μετά τον πρώτο γύρο στις 24 Νοεμβρίου.
Η άνευ προηγουμένου απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έρχεται λίγες μέρες αφότου οι ρουμανικές αρχές αποχαρακτήρισαν έγγραφα που ισχυρίζονται μια συντονισμένη διαδικτυακή ρωσική εκστρατεία για την προώθηση του ακροδεξιού υποψηφίου Καλίν Τζορτζέσκου, σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Telegram, ο οποίος κέρδισε τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.
Ο επερχόμενος δεύτερος γύρος ακυρώθηκε και το δικαστήριο διέταξε την επανάληψη των εκλογών.
Την κεντρική θέση σε αυτό το πολιτικό δράμα κατέχει ο νικητής του πρώτου γύρου, Καλίν Τζορτζέσκου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ ως «ακροδεξιός» και «ρωσόφιλος».
Ο Τζορτζέσκου έπρεπε να αντιμετωπίσει τη φιλοευρωπαία υποψήφια Έλενα Λασκόνι στον δεύτερο γύρο, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός, σοσιαλδημοκράτης Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου, αποχώρησε από την εκλογική κούρσα.
Το δικαστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του με την ύπαρξη μιας «συντονισμένης αντάρτικης εκστρατείας» στα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά στην πλατφόρμα TikTok, η οποία φέρεται να ευνοούσε τον Τζορτζέσκου. Αυτή η απόφαση αντιπροσωπεύει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή εκλογική πρακτική.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι αυτό το πρότυπο δεν εφαρμόζεται στις δυτικές δημοκρατίες, όπου η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης και η οικονομική επιρροή στις εκλογές έχουν γίνει κοινή πρακτική.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν πάντα κερδίζει ο υποψήφιος που καταφέρνει να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για την εκστρατεία, όχι απαραίτητα αυτός με καλύτερο πρόγραμμα ή λύσεις για τους πολίτες.
Εάν εφαρμόζονταν τα ίδια κριτήρια όπως στην περίπτωση της Ρουμανίας, οι περισσότερες δυτικές προεκλογικές εκστρατείες θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση λόγω εκτεταμένων χειρισμών των μέσων ενημέρωσης και άνισης κατανομής των οικονομικών πόρων.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση στην περιοχή. Οι πρόσφατες εκλογές στη γειτονική Μολδαβία, όπου κέρδισε η Maja Sandu αφού έλαβε τις ψήφους Μολδαβών πολιτών από την ΕΕ, καθώς και αμφισβητούμενες εκλογές στη Γεωργία που δεν αναγνωρίστηκαν από την ΕΕ, δείχνουν την περίπλοκη πολιτική δυναμική στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τέτοιες καταστάσεις μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για τις δημοκρατικές διαδικασίες στην περιοχή.
Η ακύρωση των εκλογών στη Ρουμανία αντιπροσωπεύει μια σημαντική και άκρως ανησυχητική στιγμή στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία και εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των δημοκρατικών διαδικασιών στην περιοχή μας, καθώς και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στη χώρα μας με το πιο τρανταχτό παράδειγμα της καταδίκης σύσσωμης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση…!
Η κατάσταση απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση των περαιτέρω εξελίξεων και των πιθανών συνεπειών για την περιφερειακή σταθερότητα.
Comments