top of page
sergioschrys

Στη Θράκη αναπτύσσεται η... Πανθρησκεία;

Ορθόδοξοι και Μουσουλμάνοι, σε εκπαιδευτική επίσκεψη γνωριμίας με τις θρησκευτικές κοινότητες της Θράκης πραγματοποίησε το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, από την Παρασκευή 31 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου, προσφέροντας στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες μια ...βιωματική εμπειρία(!) στην ακαδημαϊκή τους γνώση!

Πρόκειται για επισκέψεις που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στο πλαίσιο του μαθήματος του Διαθρησκειακού Διαλόγου με υπεύθυνη την καθηγήτρια Θρησκειολογίας Αγγελική Ζιάκα.

Στην ομάδα των καθηγητών και διδασκόντων, συμμετείχαν επίσης οι καθηγήτριες Νίκη Παπαγεωργίου και Βασιλική Μητροπούλου, ο Αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αλ-Άζχαρ της Αιγύπτου, κ. Σάκερ Μούσα, και τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. Δρ. Διονυσία Χατζή και Δρ. Νικόλαος Τσιρέβελος, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό της εκδρομής.


Αναλυτικότερα, στην Ξάνθη, ο οικείος Μητροπολίτης υποδέχτηκε τους καθηγητές και φοιτητές/τριες στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και στη συνέχεια τους ξενάγησε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, αναφερόμενος στις ενέργειες της Ι. Μητρόπολης για την ανάδειξη του θρησκευτικού υλικού πολιτισμού. Αναφέρθηκε και στη σημαντική στήριξη την οποία παρείχαν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης στην ίδρυση της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών.


Στη συνέχεια, η 45μελής ομάδα, περπάτησε στην πόλη της Ξάνθης με τη συνοδεία του υπευθύνου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Νίκου Κοσμίδη, υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής ΔΠΘ, γνωρίζοντάς τους την περιοχή των διατηρητέων Καπναποθηκών, αλλά και δρόμους όπου εντοπίζεται το πολυπολιτισμικό παρελθόν και παρόν Ορθοδόξων, Αρμενίων Ορθοδόξων, Μουσουλμάνων και Ιουδαίων, με ειδική αναφορά στα ορατά και αόρατα σημεία εντός του αστικού τοπίου της εξοντωμένης κατά το Ολοκαύτωμα εβραϊκής κοινότητας.


Στον Έβρο, η αποστολή σταμάτησε αρχικώς στην Ιερά Μονή Παναγιάς Πορταΐτισσας Κορνοφωλιάς, Μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, όπου τους υποδέχτηκε η ηγουμένη, πληροφορώντας τα μέλη για την μακραίωνη ιστορία του μοναστηριού. Στη συνέχεια, η ομάδα γνώρισε τον χώρο του πρώτου επίσημα αναγνωρισμένου από την Ελληνική Πολιτεία Τζεμ Εβί στο Μεγάλο Δέρειο. Εκεί, ο γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αλεβιτών-Μπεκτασί κ. Μουμίν Πυρελή, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο προσεύχονται οι Αλεβίτες, και έψαλλε ύμνους της κοινότητας με τη συνοδεία σάζι, ενώ συζητήθηκαν τα κοινά και οι διαφοροποιήσεις μεταξύ αλεβιτισμού και σουννιτικού Ισλάμ.


Η τριήμερη εκδρομή πραγματοποιήθηκε χάρη στην αρωγή του Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου (ασφαλωωως, ποιός άλλος; Ο αιρετικός Άνθιμος!) ο οποίος φιλοξένησε με περισσή φροντίδα και χαρά τους/τις φοιτητές/τριες της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

0 comments

Comments


bottom of page