Η ανησυχία των συνεργατών του Γ. Γεραπετρίτη μήπως δεχθεί να μιλήσει στη δημοσιογράφο της «Δημοκρατίας», που θα μπορούσε να του κάνει κάποιο ενοχλητικό ερώτημα, φανερώνει τη διάσταση της εθνικής μειοδοσίας. Πάνε φορτσάτοι για διαμελισμό του Αιγαίου..
Γράφουν οι Μαρία Δεναξά Παναγιώτης Παύλος
Την ώρα που και οι… πέτρες πλέον γνωρίζουν ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα στα Ελληνοτουρκικά, με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας να κυοφορείται από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να την εκμαιεύσουν οι Ταγίπ Ερντογάν και Χακάν Φιντάν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στο Παρίσι για να πάρει μέρος στη διάσκεψη-παρωδία του Εμανουέλ Μακρόν για τον Λίβανο.
Έπειτα από πολύωρη αναμονή και ανακοινώσεις υποκρισίας, με τη διεθνή μαφία -που αυτοαποκαλείται «διεθνής κοινότητα»- να προβαίνει σε εξαγγελίες ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο, ενώ οι βόμβες της κατέστρεψαν και αυτήν τη χώρα, εκτινάσσοντας τον αριθμό των εκτοπισμένων, που σε λίγο θα καταφθάσουν μαζικά στα ελληνικά νησιά, συνάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τους Έλληνες δημοσιογράφους για να πει… το ποίημά του!
Για να πει, δηλαδή, ότι η «διεθνής κοινότητα», που αποτελείται από πέντε – έξι χώρες της Δύσης, από τις 194 που υπάρχουν στον πλανήτη, θα πρέπει να διαχειριστεί τη συνολική ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο και στη Μέση Ανατολή, και ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή για την ειρήνη, η οποία «αυτήν τη στιγμή είναι σε πολύ υψηλή διακινδύνευση», όπως τόνισε ο κύριος Γεραπετρίτης.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάτι παραπάνω θα γνωρίζει, μια και παρασκηνιακά διαπραγματεύεται με την Τουρκία με μπακαλίστικο τρόπο υποχωρήσεις στο θέμα των χωρικών μας υδάτων, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή της η διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, Μαρία Γαβουνέλη.
Η υφαλοκρηπίδα
Επ’ αυτού του ζητήματος, πιο συγκεκριμένα: Γιατί ο κύριος Γεραπετρίτης δεν ακολουθεί τη λογική σειρά και τάξη στα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου και της γεωπολιτικής όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ώστε να προσέλθει σε συζητήσεις διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μόνο αφότου έχει κλείσει τους κόλπους, έχει χαράξει γραμμές βάσης και έχει επεκτείνει η Ελλάδα τα εθνικά χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια ή έως τη μέση γραμμή; Αυτό ήταν το ερώτημα που θέλησε να του θέσει η δημοσιογράφος της «δημοκρατίας», η οποία κάλυπτε τη σύνοδο.
Όμως, οι συνεργάτιδες του κυρίου υπουργού, που ως αποστολή τους έχουν να τον διατηρούν σε ένα αποστειρωμένο και ακίνδυνο περιβάλλον, είχαν αντίθετη άποψη. Όση ώρα ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντούσε σε ανώδυνη ερώτηση της κρατικής τηλεόρασης λέγοντας το… ποίημά του, οι κυρίες επί των τιμών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών επαναλάμβαναν με επιτακτικό τρόπο στη δημοσιογράφο της «δημοκρατίας»: «Όχι άλλη ερώτηση», «Καμία άλλη ερώτηση», «Δεν θα δεχτεί άλλη ερώτηση».
Έκαναν, μάλιστα, νεύμα στον υπουργό όταν κατάλαβαν το μέσο το οποίο η δημοσιογράφος εκπροσωπούσε, με την ίδια να επιμένει ότι θα του θέσει ακόμα ένα ερώτημα.
Έχοντας λάβει το μήνυμα από τις γραμματείς του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε την απάντησή του στην κρατική τηλεόραση με ένα «ευχαριστώ», που υπονοούσε πως δεν θα συνεχίσει τη συζήτηση. Όμως, ερωτήθηκε από τη δημοσιογράφο μας «Τι σας εμποδίζει να καθιερώσετε αύριο τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο;», για να λάβει την απάντηση: «Μα, τι σχέση έχει (το Αιγαίο) με τον Λίβανο, ρε!» Στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε πηγαδάκι με Έλληνα διπλωμάτη και τις συνεργάτιδές του.
Η ανησυχία των συνεργατών του Γιώργου Γεραπετρίτη, μήπως δεχτεί να μιλήσει στη δημοσιογράφο της «δημοκρατίας», που προφανώς θα μπορούσε να του κάνει κάποιο ενοχλητικό ερώτημα γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, αποδεικνύει πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Φανερώνει, δε, τη διάσταση της εθνικής μειοδοσίας, μετά τις αποκαλύψεις της διευθύντριας του ΕΛΙΑΜΕΠ, τη νέα πρόκληση με τουρκική NAVTEX μεταξύ Χίου και Λέσβου για πόντιση καλωδίου, την απαγόρευση οποιασδήποτε τουριστικής δραστηριότητας σε μικρονησιά (κάποια από τα οποία είναι ιδιωτικά και απέχουν λιγότερο από 10 μίλια από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ άλλα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να τα ξεπουλήσει, ως πολύτιμα δώρα Μητσοτάκη στον Ερντογάν) και ύστερα από το περιστατικό στην Κάσο, όπου ιταλικό ερευνητικό πλοίο στην ελληνική ΑΟΖ ζήτησε άδεια από την Τουρκία για σχετική έρευνα!
Και στο κάτω κάτω, αφού το Αιγαίο δεν έχει καμία σχέση με τον Λίβανο, γιατί ο κύριος Γεραπετρίτης πήρε μέρος στη διάσκεψη; Ποιος υπουργός Εξωτερικών, μη υποτελής σε ξένα κέντρα εξουσίας και με διαυγή αντίληψη γεωπολιτικής, συνείδηση της αδιαίρετης ιστορικής και διαχρονικής παρουσίας του ελληνισμού στον ενιαίο φυσικό του χώρο σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, θα τολμούσε να αποσυνδέσει το Αιγαίο από τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή;
Επιπλέον, αν η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο των καταστάσεων μέσα στο σπίτι της, όταν της απειλούν ζωτικά εθνικά συμφέροντα και προτιμά να εκχωρήσει στον γείτονα την αυτεξουσιότητά της με μεθοδευμένες διευθετήσεις, είναι γελοιότητα ανώτατοι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους, εν προκειμένω ο υπουργός Εξωτερικών, να σπεύδουν σε διεθνείς διασκέψεις για να δώσουν τα φώτα τους σε άλλες διενέξεις!
Κυριαρχία
Αν δεν δέχεται ο κύριος υπουργός ότι υπάρχει ενιαίος χώρος και ζωτικά συμφέροντα για την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, τι δουλειά είχε στη διάσκεψη;
Η Ελλάδα, αδιαμφισβήτητα, έχει λόγο και ο λόγος της είναι διασυνδεδεμένος τόσο με τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και με το Αιγαίο. Κατά συνέπεια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μάλλον δεν κατάλαβε ότι δεν βρέθηκε στο Παρίσι ως υπουργός Εξωτερικών μιας τρίτης, άσχετης χώρας, αλλά ως μιας χώρας η οποία συνδέεται με ιστορικούς, παραδοσιακούς και διαχρονικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και με την ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.
Και κάτι τελευταίο για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών του στα Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Ελλάδα επείγεται τόσο πολύ να διευθετήσει μια χρόνια κατάσταση με την Τουρκία τώρα, που αυξάνεται και ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με το Ισραήλ;
Και παράλληλα τώρα, που η γειτονική χώρα είναι απασχολημένη με τη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους που διατρέχει ακόμη και για την ασφάλειά της, οι οποίοι θα την κρατούν απασχολημένη για πολύ καιρό ακόμη;
Comments