«Φάντασμα» η Σαντορίνη, με χιλιάδες δονήσεις – Σεισμική καταιγίδα με 5,2 Ρίχτερ - Αναμένεται σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ!
Το παράδειγμα της Αιθιοπίας - Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την εξέλιξη του φαινομένου
Δεν έχουν τέλος οι σεισμικές δονήσεις στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, με τους σεισμολόγους να εξακολουθούν να μη μπορούν να πουν με σαφήνεια για το ποια θα είναι η εξέλιξη του πρωτόγνωρου αυτού φαινομένου, την ώρα που ο κίνδυνος κατολισθήσεων είναι υψηλός σε 5 περιοχές της Σαντορίνης.
Άλλοι υποστηρίζουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουμε το επόμενο διάστημα μια σμηνοσειρά, δηλαδή σεισμούς μεγέθους 5 Ρίχτερ που θα διαρκέσουν για αρκετές ακόμα εβδομάδες ή και μήνες, κάτι που μεταξύ άλλων θα πλήξει και τις τουριστικές ροέςστην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων ενώ άλλοι μιλούν για προσεισμούς που προφανώς προαναγγέλλουν έναν ισχυρότερο σεισμό…μεγέθους ενδεχομένως και άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Διαφωνίες όμως υπάρχουν και για το εάν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού, το οποίο το 1956 έδωσε τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, σενάριο που προκαλεί έντονη ανησυχία, αν όχι πανικό, αν και οι περισσότεροι συγκλίνουν στο ότι χρειάζονται δεκάδες εκατοντάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια το εν λόγω ρήγμα.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι σεισμοί αυτοί σχετίζονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, θέση πάντως που απορρίπουν σχεδόν στο σύνολο τους οι Έλληνες σεισμολόγοι.
Υπό αυτό το χάος… εκτιμήσεων, και ενώ πάνω από 10.000 κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν εγκαταλείψει το νησί - φάντασμα και η ΕΛ.ΑΣ έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή κλοπών, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μίλησε για σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, εστίασε σε 3 σημεία, παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια πρόβλεψη.
Πραγματικό σοκΝέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Σαντορίνη στις 21.15 το βράδυ της Τετάρτης. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχτι την Αττική. Στις 20.41 έγινε σεισμός 3,5 ρίχτερ με επίκεντρο 18 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,3 χιλιόμετρα.Στις 20.34 έγινε σεισμός 3,6 ρίχτερ με επίκεντρο 24 Χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα.Στις 20.15 έγινε σεισμός 3,4 ρίχτερ με επίκεντρο15 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,7 χιλιόμετρα.Στις 20.13 έγινε σεισμός 3,1 ρίχτερ με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5,9 χιλιόμετρα.Στις 19.47 έγινε σεισμός 4,7 ρίχτερ με επίκεντρο 16 Χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 19,4 χιλιόμετρα.Τρόμος - Σεισμός 4,7 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - Έγινε αισθητός και στην Αττική
Σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερσημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύΣαντορίνης και Αμοργούλίγο πριν τις 8 το απόγευμα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Το Ευρωμεσογειακό έδωσε τη δόνηση στα 4,8 Ρίχτερ.
Η δόνηση έγινε, σύμφωνα με αναφορές, αισθητή και σε περιοχές της Αττικής, αλλά και στην Τουρκία.
ΕΚΠΑ: Πάνω από 6.400 σεισμοί από 26/1 μέχρι και 3/2 στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού
Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε τοΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Σαντορίνη και την Αμοργό.
Σύμφωνα με τηνΔιεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, συνολικά πάνω από 6.400 σεισμοί σημειώθηκαν στηνζώνη Σαντορίνης-Αμοργούαπό τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου.
Οι 5 περιοχές με υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων
«Είμαστε σήμεραλίγο πιο αισιόδοξοι απ ό, τι ήμασταν χθες χωρίς το τονίζω, να μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης,στη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα γεωλογικά φαινόμενα και τα μέτρα πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
«Γι' αυτό και απαιτείται και σε αυτή τη συγκυρία απόλυτηυπακοή με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας,η οποία λαμβάνει υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα των δύο επιτροπών που συνεδριάζουν καθημερινά. Είναι σαφές ότιέχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός», είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι έχουμε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με σεισμούς και ηφαίστεια, ενώ υπάρχει συνεργασία με τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο «διότι η περιοχή της Σαντορίνης είναι ένα μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο στον κόσμο, το οποίο προκαλεί συνεχώς το ενδιαφέρον ξένων επιστημόνων».
Εξήγησε ότι οι επιστήμονες παρουσίασαν με απλά λόγια τι έχουμε να διαχειριστούμε καισυγκεκριμένα τρία διακριτά φαινόμενα, μια ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Νέα Καμμένη που έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να εγκυμονεί κινδύνους, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο που είναι αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης επιστημονικών δεδομένων και το πιο ανησυχητικό τεκτονικό φαινόμενο με τη δραστηριότητα στο ρήγμα το οποίο έχει δώσει πολλούς παρατεταμένους σεισμούς, τη δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου,που έχει δώσει τις περισσότερες δονήσεις.
«Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και τις επόμενες ημέρες με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και το φαινόμενο θα βαίνει προς εκτόνωση», υπογράμμισε.
Μεταξύ άλλων, συνέστησε στουςνησιώτες να είναι ψύχραιμοινα συνεργάζονται με τις Αρχές, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμηση για το φαινόμενο θα είναι καθημερινή.
Κατέληξε λέγοντας ότι πρώτα και πάνω απ΄ όλα έχει σημασία η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των πολιτών.
Από την πλευρά του, ο υπουργος Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, επανέλαβε τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται τις σεισμικές δονήσεις,συστήνοντας ψυχραιμία, ενώ παρουσίασε χάρτες και γραφήματα με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, συγκρίνοντας τα δεδομένα των περιόδων 2011 – 2012 και 2024 – 2025.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, «η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό.Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη καιπηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο».
«Τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του Κολούμπο, δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος της Ανύδρου και δεν εντοπίζονται προς την περιοχή του ρήγματος της Αμοργού» υπογράμμισε η ηφαιστειολόγος, Εύη Νομικού, η οποία παρέθεσε χάρτες εξηγώντας πώς συμπεριφέρεται η Καλδέρα της Σαντορίνης και τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης - Αμοργού.
Τέλος, ο Πρόεδρος τουΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκας, έκανε λόγο για υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων σε 5 περιοχές στη Σαντορίνη,σημειώνοντας ωστόσο πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.
Όπως εξήγησε ο κ.Λέκκας,«χαρτογραφήσουμε τον κατολισθητικό κίνδυνο και χαρτογραφήσουμε την κατολίσθηση διακινδύνευση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, επιλέξαμε 5περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση και θα ληφθούν μέτρα:ο Παλαιός Λιμένας Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα, οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)».
Σείεται η γη
Η γη στη Σαντορίνη δεν έχει σταματήσει να σείεται ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται και περιπτώσεις κατολισθήσεων, με χαρακτηριστικότερες αυτές στην περίφημη Κόκκινη Παραλία που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.
Εκτιμάται ότι έχουν καταγραφεί «440 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου και 73 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ»,ενώ μόνοτο τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί πάνω από 150 σεισμικές δονήσεις.
Σήμερα, Τρίτη 5/2, η μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 17 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Σημειώνεται πως χθες το μεσημέρι,καταγράφηκε ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων ημερών, ο οποίος ήταν της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή και στην Αττική.
Σε χθεσινή ανακοίνωση της η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πωςστο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσειςκαι ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Τι ανέφεραν νωρίτερα οι ειδικοί
Λέκκας: Υπαρκτό το σενάριο σεισμού 6 Ρίχτερ – Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ οΕυθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠυποστήριξε πωςείναι υπαρκτό το σενάριο ενός σεισμούς μεγέθους της τάξης των 6 Ρίχτερενώ υπογράμμισε πως δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού, το οποίο έδωσε το 1956 τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ.
«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια.
Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό,συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί»είπε ο κ.Λέκκας.
Όπως τόνισε, «η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει.
Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
«Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες».
Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνηςκαι σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» τόνισε ο κ.Λέκκας.
Δύο σενάρια
Σύμφωνα με ίδιο,υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας:
Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές.
«Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ.«Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
«Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί.
Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε ο κ.Λέκκας.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν».
«Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες.
Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε ο κ.Λέκκας.
Καραστάθης (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο): Σχετική σταθερότητα
Για «σχετική σταθεροποίηση» στη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έκανε λόγο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Θα μπορούσε να είναι και καλό σημάδι.
Υπάρχει η περίπτωση να έχουμε το καλό σενάριο της σμηνοσειράς»είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Καραστάθης αναφέρονταςτο παράδειγμα της Αιθοπίας με τους 256 σεισμούς που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο.
«Η έντονη περίοδος ήταν από Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο καιεκεί μόνο δύο σεισμοί είχαν περάσει το μέγεθος του 5,ένας 5,2 και ένας 5,7 Ρίχτερ.
Το ενδιαφέρον με την περίπτωση της Αιθιοπίας ήταν και ότιη ακολουθία αυτή ήταν κοντά σε δύο ηφαίστεια»τόνισε ο κ.Καραστάθης, υποστηρίζοντας πως στη Σαντορίνη έχουν καταγραφεί «440 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου και 73 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καραστάθης ζήτησε«να περιμένουμε 1-2 ημέρες και τα νέα δεδομένα από τους σεισμογράφους που τοποθετήσαμε.
Δεν είναι ιδιαίτερα μικρή η πιθανότητα να πάμε με το πρώτο σενάριο, της σμηνοσειράς» είπε ο κ.Καραστάθης, ο οποίος ερωτηθείς αν ο ίδιος θα έμενε στη Σαντορίνη, απάντησε «εγώ ενδεχομένως να παρέμενα γιατί οι αποστάσεις από τα επίκεντρα είναι σε καλή απόσταση από το νησί».
Παπαζάχος (καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας): Απίθανο να αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες
Από την πλευρά τουο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχοςυποστήριξε ότι «η ακολουθία ξεκίνησε με μικρότερα μεγέθη κοντά στη Σαντορίνη και πάει στο ρήγμα της Ανύδρου που έχει μήκος 15χλμ».
«Η δυσκολία είναι ότι δεν μιλάμε για φαινόμενα που λειτουργούν με τον ανθρώπινο χρόνο.
Θεωρώ ότι είναι σημαντικά απίθανο να αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.
Αν υπάρξει μεγάλος σεισμός τότε θα πάμε σε μήνες» είπε ο κ.Παπαζάχος.
«Έχουν σπάσει αρκετά κομμάτια αλλά μια περιοχή δεν έχει σπάσει ακόμα, άρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ.
Δύσκολο για να έχουμε 6,5 ή 6,2 Ρίχτερ.
Επομένωςπαραμένει σε ισχύ το σενάριο για έναν ισχυρό σεισμό στη Σαντορίνη»επισήμανε ο κ.Παπαζάχος, ο οποίος εκτίμησε ότι«τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα πριν από 24 ή 48 ώρες καθώς είναι καθαρά στο νησί της Ανύδρου η σεισμική ακολουθία.Αυτό σημαίνει ότι είναι σε απόσταση 20-25 χλμ. από τη Σαντορίνη. Είναι ενδεικτικό ότι οι κάτοικοι ακόμα και τους ισχυρότερους σεισμούς τους κατάλαβαν λίγο λιγότερο χθες».
Σημείωσε, επίσης, ότι«δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, αν είναι προσεισμική δεν την έχω ξανασυναντήσει.
Είναι σπάνια ακολουθία για τον ελλαδικό χώρο».
Παράλληλα δήλωσε «κατηγορηματικά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τα ελληνικά ηφαίστεια ότι έχουν επιπτώσεις από τους σεισμούς».
Το καλό σενάριο 5,5 Ρίχτερ, ακραίο το 6,3
Στο καλό, αλλά και στο ακραίο σενάριο για τους σεισμούς μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού αναφέρθηκε ο Καθηγητής Σεισμολογίας τουΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος,εξηγώντας πως εάν γίνει ο κύριος σεισμός θα τον καταλάβουμε όλοι και ηαποκλιμάκωση θα πάρει καιρόγιατί θα έχει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία.
Ο κ.Παπαζάχοςμιλώντας στο Mega εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τορήγμα της Αμοργούλέγοντας ότι «το 1956 έκανε ένα τεράστιο σεισμό, τον μεγαλύτερο επιφανειακό σεισμό του 20ου αιώνα στην Ευρώπη, της τάξης του 7,5 Ρίχτερ περίπου.Για να μαζευτεί παρόμοια ενέργεια απαιτεί πάνω από 500 -2.000 χρόνια,δεν μας ανησυχεί αυτό το ρήγμα».
Ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε ότι «η θεωρία της «κατσαρόλας» που ανοίγει, βγαίνει λίγος καπνός και εκτονώνεται η ενέργεια, είναι μια απλοϊκή θεωρία στην σεισμολογία η οποία δεν ισχύει. Η μεγάλη γένεση σεισμών ενδιαμέσου μεγέθους δεν είναι γενικά μια διαδικασία που εκτονώνει την ενέργεια και οδηγεί σε ύφεση και μετά τελειώσαμε. Η μεγάλη και αυξημένη γένεση σεισμών έχουν δείξει ότι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο και μπορεί να οδηγήσει στην γένεση ενός πιο μεγάλου σεισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σεισμός θα γίνει σώνει και καλά. Μπορεί να έχουμε μία παρατεταμένη ακολουθία που σε 1-2 μήνες να συνεχίζει να σπάει».
Πρόσθεσε ότι «το5,5 Ρίχτερδεν είναι τόσος μεγάλος σεισμός γενικά. Το επίκεντρο είναι στην Άνυδρο. Ένας σεισμός εκεί θα ενοχλήσει την Σαντορίνη, αλλά δεν θα προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Είναι ένα καλό σενάριο το 5,5 Ρίχτερ».
Ο ίδιος χαρακτήρισε ακραίο σενάριο και πρακτικώς αδύνατο το να πάμε σε έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό.
Όπως ανέφερε «αν δείτε τον χάρτη το ρήγμα της Ανύδρου που περνάει πάνω από το νησί έχει μήκος 15 χλμ., αυτό το μήκοςμπορεί να δώσει έναν σεισμό περίπου 6,2-6,3 Ρίχτερ.Παρόλο που σύμφωνα με τα στοιχεία το ρήγμα έχει σπάσει σε μικρότερα κομμάτια ελεύθερα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό το σενάριο.Απομακρύνεται όμως η πιθανότητα αυτή,γιατί έχει σπάσει γύρω γύρω το ρήγμα. Είναι ακραίο και πρακτικώς αδύνατο να πάμε σε έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό. Εάν γίνει ο κύριος σεισμός, θα τον καταλάβουμε όλοι και πολύ περισσότερο η Σαντορίνη και θα έχουμε και κάποιες επιμέρους επιπτώσεις. Η αποκλιμάκωση θα πάρει καιρό για τι θα έχει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Μετά στο επόμενο διάστημα, στους επομένους μήνες θα συνεχίζονται οι μεγάλοι μετασεισμοί. Οι παροδικές μεταβολές στην σεισμικότητα είναι συνηθισμένες. Οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι επιφυλακής για την Σαντορίνη».
Παπανικολάου για Σαντορίνη: Περιμένω τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ - Πιθανώς να αποκολληθούν μεγάλα κομμάτια
«Περιμενω τονκύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ», ανέφερε οΚαθηγητής Σεισμολογίας και πρώην Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δ. Παπανικολάου,μιλώντας για τη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο κ.Παπανικολάου μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως έναςσεισμός 6 Ρίχτερ είναι 32 φορές μεγαλύτερος από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ.
«Έπρεπε να έχουμε σεβαστεί και να έχουμε προσέξει να μην χτίσουμε στα πρανή της καλντέρας. Έχουμε κατολισθήσεις με τους σεισμούς των 4 Ρίχτερ. Αν γίνει ο σεισμός των 6 Ρίχτερ πιθανώς να αποκολληθούν μεγάλα κομμάτια και να έχουμε ανάλογες συνέπειες σε κτίσματα», εκτίμησε.
Για τα άτομα που φεύουν από τα νησιά, σχολιάσε ότι «κανείς δεν μπορει να τους κατηγορήσει αυτούς», καθώς οι συνεχείς δονήσεις προκαλούν αγωνία και εκνευρισμό.
Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού - Δεν σημαίνει τίποτα μικρή ύφεση στη σεισμικότητα, πιθανότερα σύντομα ο κύριος σεισμός
Το φαινόμενο συνεχίζεται μεπροσεισμικά χαρακτηριστικά μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργούκαι δεν ισχύουν κάποιες απόψεις ότι με τα 5 ρίχτερ θα εκτονωθεί το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος (ρηγμάτων) όπως και με τα πολλά άνω των 4R σεισμικά γεγονότα,υπογραμμίζει σε νέα του ανάρτηση την Τρίτη 4/2, οσεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.
Όπως εξηγεί, «ένας σεισμός 5R έχει 33 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R και ένας σεισμός 6R έχει 999 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R. Φυσικά ένας σεισμός 7R (που απεύχομαι, αλλά είναι μέσα στο δυναμικό του ενεργού ρήγματος) έχει 32.967 περισσότερη ενέργεια από ένα τεσσσάρι. Για ποια εκτόνωση μιλούν;».
Σύμφωνα με τον κ.Τσελέντη, μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα δεν σημαίνει τίποτα.
Καλεί τους κατοίκους να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν, όχι η πολιτεία, αλλά οι επιστήμονες και «να κλείσουν τα αυτιά τους σε φαιδρές και επικίνδυνες δηλώσεις πολιτικών και ατόμων υπαλλήλων των μεγάλων ξενοδοχειακών συμφερόντων».
Το μεγάλορήγμα της Αμοργούπου μας έδωσε τοκαταστροφικόσεισμό του 1956έχει ενεργοποιηθεί προειδοποίησε χθες (3/2) ο κ.Τσελέντης,εκτιμώντας ότι τοχειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα τότε μεγέθη , αλλά τοπλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό.
Υπενθυμίζεται ότι το1956είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο νότια της Αμοργού, που αποτελεί τον μεγαλύτερο που καταγράφηκε στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα και μάλιστα, είχε ακολουθήσει 13 λεπτά μετά μια ακόμη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 ρίχτερ κοντά στη Σαντορίνη και τσουνάμι με μέγιστο ύψος 30 μέτρα που προκάλεσε τον θάνατο 53 ανθρώπων.
Ο κ.Τσελέντηςσε ανάρτησή του στο facebook στις 3/2 έκανε λόγο για ένταση του φαινομένου με 40 σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ σε 4 ημέρες, σημειώνοντας πως πρόκειται για προσεισμική ακολουθία και προειοδοποιώντας πως"όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός, τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του".
Όπως ο ίδιος ανέφερε , "δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της.
Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R.
Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότιτο μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.
Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα ταχαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του.
Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό,(όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης".
"Υπάρχει βέβαια και ημικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς, αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο", πρόσθεσε.
Σημειώσε δε, πως έχουν γίνειπολεοδομικά εγκλήματαστο νησί υπό την πίεση των ξενοδοχειακών συμφερόντων.
"Δόθηκαν οικοδομικές άδειες και κτίστηκαν στά Φηρά, στην Οία και αλλαχού, κατασκευές μεγάλου βάρους (Ξενοδοχεία με πισίνες) στα πρανή, στην πλαγιά, στην πλήρη κατηφόρα προς την θάλασσα, κάτω του παραδοσιακού οικισμού, με ψευτοθεμελιώσεις!", υπογράμμισε.
"Σχετικά τώρα με ταηφαίστεια είναι και τα δύο (Σαντορίνης και Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα", τόνισε ο κ. Τσελέντης.
"Θα παρακαλούσα τουςπολιτικούς(τοπικούς και μη) να μην προκαταβάλουν τους επιστήμονες και να κάνουνσεισμολογικές εκτιμήσεις. Αν θέλουν να προσφέρουν ας πατάξουν τις πολεοδομικές παρανομίες, κλείνοντας τα αυτιά τους στα ξενοδοχειακά συμφέροντα και να αφήσουν τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους", συνέχισε ο κ.Τσελέντης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "πάντως να γίνει αντιληπτό ότι οι ζωές των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα".
"Και το νησί μου η Κεφαλλονιά έχει σεισμικότητα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από τη Σαντορίνη και αντίστοιχα απότομα πρανή, αλλά έχει τέλειες συνθήκες δόμησης. Ήμαστε σχεδόν άτρωτοι και σε πολύ μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Για αυτό λέμε «come to Cephallonia to enjoy earthquakes!». Μακάρι κάποια στιγμή να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για όλη την Ελλάδα", κατέληξε.
Ζεληλίδης (καθηγητής Γεωλογίας): Οι σεισμοί σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα
Την άποψη πωςοι σεισμοί στη Σαντορίνη σχετίζονται με την ηφαιστειακή δραστηριότηταδιατύπωσεο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης.
«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει τι εννοούμε ηφαιστειακό τόξο.
Όπως βυθίζεται η αφρικανική πλάκα κάτω από την ευρωπαϊκή, στα 80 χιλιόμετρα βάθος περίπου, αρχίζει το λιώσιμο των πετρωμάτων.
Αυτά δημιουργούν το ηφαιστειακό τόξο.
Ξέρουμε ποια νησιά είναι σε αυτή τη ζώνη.
Σε αυτά τα νησιά, τα ηφαίστεια είναι ενεργά.
Εκτός από τη Σαντορίνη, είναι η Νίσυρος, τα Μέθανα, η Μήλος» υπογράμμισε ο κ.Ζεληλίδης, αναφέροντας πως το φαινόμενο που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
«Εγώ διαφωνώ με τους σεισμολόγους ότι είναι ένα τεκτονικό ρήγμα και δεν έχει σχέση με τα ηφαίστεια.
Είναι δίπλα στα ηφαίστεια», είπε ο κ.Ζεληλίδης.
«Μελετώντας την εξέλιξη ενός ηφαιστείου, υπάρχουν 5 στάδια.
Το πρώτο είναι η ηρεμία, το δεύτερο τα ήσυχα γεγονότα.
Τώρα είμαστε στο τρίτο στάδιο, έχουμε έντονα, πυκνά και επαναλαμβανόμενα γεγονότα.
Το επόμενο στάδιο είναι η έκρηξη.
Το ζήτημα είναι αν η έκρηξη αυτή θα είναι ήσυχη ή εκρηκτική.
Αυτό έχει να κάνει με πολλά πράγματα.
Αν είναι συσσωρευμένα με πίεση τα αέρια μέσα στον κρατήρα, αν η χημική σύστασή του είναι μεγάλου ή μικρού ιξώδους.
Τέτοιες απαντήσεις θα ήθελα» υπογράμμισε ο κ.Ζεληλίδης, τονίζοντας ότι:«είμαστε ένα βήμα πριν από το γεγονός.
Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα εκτονωθεί το φορτίο στον κρατήρα, με έναν καινούργιο σεισμό ο οποίος θα ανοίξει διόδους για να εκτονωθούν η πίεση και τα αέρια».
«Νομίζω ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ θα εκτονώσει την πίεση και μπορεί το ηφαίστειο να ηρεμήσει», τόνισε, προσθέτοντας ότι όσο δεν συμβαίνει αυτό η ανησυχία μεγαλώνει.
Şükrü Ersoy (Τούρκος καθηγητής Γεωλογίας): Κάνουν λάθος οι Έλληνες, δεν είναι τεκτονικοί οι σεισμοί
Την άποψη ότιοι σεισμοί δεν είναι τεκτονικοί διατυπώνει και ο Şükrü Ersoy, καθηγητής Γεωλογίας.
«Αυτοί οι σεισμοί στην περιοχή της Σαντορίνης δεν είναι τεκτονικοί, αλλά μαγματικής προέλευσης, δηλαδή είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Οι Έλληνες λένε ότι είναι τεκτονικοί, αλλά εγώ από την αρχή λέω ότι είναι ηφαιστειακής προέλευσης.
Δεν μπορεί να είναι τεκτονικοί σεισμοί.
Κοιτάξτε: έχουμε σεισμούς μέχρι 5 Ρίχτερ, αλλά ποτέ δεν έχουμε μεγαλύτερους.
Κάτω από τη Σαντορίνη καθώς και σε άλλες περιοχές υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια.
Όπως, για παράδειγμα, το ηφαίστειο του Κολούμπου, ή άλλα ηφαίστεια που δεν έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας.
Αυτά ευθύνονται για τους σεισμούς.
Πρέπει να "διαβάσουμε" καλά τους σεισμούς, δεν είναι τεκτονικοί, αλλά ηφαιστειακοί σεισμοί.
Αν υπάρξει υποθαλάσσια κατολίσθηση, ακόμα και αν το ηφαίστειο δεν εκραγεί, μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι.
Επίσης, σε μεγάλο σεισμό μπορεί να υπάρξει τσουνάμι.
Φυσικά, αυτό θα φτάσει σε όλες τις ακτές, ακόμα και στις τουρκικές, αφού τα κύματα του τσουνάμι κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις» ανέφερε ο Τούρκος καθηγητής.
Εστιάζουν στη Νέα Καμένη και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο
«Βρισκόμαστε στηνΚαλδέρα της Σαντορίνηςμε διάμετρο 11 χιλιόμετρα επί 8. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντός του ηφαιστείου ξεκίνησε πριν 6 μήνες κυρίως στο κέντρο της Καλδέρας, αλλά τις τελευταίες ημέρες ουσιαστικά έχει μεταφερθεί προς το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, δίπλα από τα ρήγματα της Ανύδρου και της Αμοργού», δήλωσε η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας στοΕΚΠΑ.
Bόμβα Συνολάκη: Πάμε για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, δεν αποκλείεται το τσουνάμι
Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδεςδεν λέει να κοπάσει, και οι επιστήμονες ανησυχούν!
Ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης ρίχνει «βόμβα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ και σύνδεσης των δονήσεων με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Μάλιστα, προειδοποιεί πως αν ενεργοποιηθεί το υποθαλάσσιο ρήγμα Ανύδρου, ένα τσουνάμι δεν αποκλείεται!
Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για το «χειρότερο» σενάριο;
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το «χειρότερο» σενάριο δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκτίμησε το βράδυ της Δευτέρας (03.02.2025) σχολιάζοντας τους σεισμούς στις Κυκλάδες γύρω από τη Σαντορίνη ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.
Καθώς οι σεισμοί στιςΚυκλάδεςγια ακόμη ένα 24ωρο συνεχίζονται, εγείρεται πλέον το ερώτημα αν οι δονήσεις συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνια, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στηνΕλλάδα και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,μιλώντας στον ANT1 δεν απέκλεισε να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ, «είμαστε όμως προετοιμασμένοι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι παλιότερα», όπως τόνισε.
Για το ερώτημα, αν δηλαδή το ηφαίστειο Σαντορίνης μπορεί να επηρεάσει την έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ο κ.Συνολάκηςαποκάλυψε ότι ακόμα η επιστημονική κοινότητα δε μπορεί να απαντήσει ακόμα με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα, όσο συνεχίζονται οι έρευνες από σεισμογράφους στον βυθό του νησιού.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι στην ανάλογη σεισμική δραστηριότητα του 2011 οι δονήσεις συνέβαιναν μέσα στην Καλδέρα, ενώ τώρα στην νησίδα Άνυδρο, ενώ εντόπισε και μεγάλες διαφορές στην προετοιμασία πληθυσμού και αρχών.
Επισήμανε, πάντως, ότι είτε υπάρξει μικρή έκρηξη είτε ενεργοποίηση του υποθαλάσσιου ρήγματος Ανύδρου, κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει τσουνάμι, πράγμα που πρέπει να οδηγήσει όσους πολίτες τυχόν βρίσκονται κοντά σε παραλία, να απομακρυνθούν άμεσα από την ακτογραμμή.
Γενικότερα εκτίμησε ότι παρά τις σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές και τον μικρότερο κίνδυνο καταστροφών υποδομών, το «χειρότερο» σενάριο δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Εχει μεγαλώσει το μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος
Για αύξηση του πλήθους και των μεγέθων σεισμών έκανε λόγω ο σεισμόλογος τουΕλληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως και τα επίκεντρα των σεισμών μετατοπίζονται πως τα βόρεια ανατολικά και κινούνται παράλληλα περίπου προς τις ακτές της Αμοργού.
«Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο, είναι περίπου 30χλμ, το οποίο αποτελεί το νότιο τμήμα και μικρό τμήμα του μεγάλου ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 1956».
Επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια προσεισμική ακολουθία, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού είναι υπαρκτό.
«Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να δούμε όμως το 7,7 Ρίχτερ.
Πιο ρεαλιστικά μεγέθη είναι πιθανά.
Να θυμίσω πως στο Αρκαλοχώρι η προσεισμική ακολουθία διήρκησε 4 μήνες.
Να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο», είπε μεταξύ άλλων.
Σαντορίνη: Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά 4 υποθαλάσσιους σεισμογράφους για να μελετήσει το ηφαίστειο του Κολούμπου
Στην εγκατάστση 4 νέας τεχνολογίας φορητώνυποθαλάσσιων σεισμογράφωνπου θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη προχώρησε μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, με στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.
Οι 4υποθαλάσσιοι σεισμογράφοιείναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού.
Σημειώνεται πως προηγήθηκε η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα 3 υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και 5 στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.
Τα έκτακτα μέτρα
Η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον δήμο Θήρας της Σαντορίνης λόγω των σεισμικών φαινομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και προκαλούν εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής, έχουν ωε εξής:
Α. Τηναναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Β. Τηνακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεωνσε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Τηναποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Τηνενημέρωση των πολιτών:
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
- να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025, ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.
Μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας - Μία σύλληψη
Μπορεί η έντομη σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται στη Σαντορίνη και να φεύγουν κατά κύματα χιλιάδες άτομα από το νησί, ωστόσο δεν λείπουν μέτρα τηςΕλληγνικής Αστυνομίαςγια την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών και μικροεγκληματικότητας.
Μάλιστα, το προηγούμενο 24ωρο συνελήφθη ένας 59χρονος αλλοδαπός από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής και παράνομη διαμονή στη χώρα μας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθη χθες (Τρίτη 4 Φεβρουαρίου) το μεσημέρι στη Θήρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας, ένας 59χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής και παράνομη διαμονή στη χώρα μας.
Ο δράστης, όπως διακριβώθηκε, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες αποπειράθηκε να παραβιάσει Δ.Χ. Λεωφορείο, ωστόσο έγινε αντιληπτός και τράπηκε σε φυγή. Κατά τον εντοπισμό του, βρέθηκαν στην κατοχή του ως διαρρηκτικά εργαλεία και κατασχέθηκαν τσεκούρι, κατσαβίδι και μεταλλική ράβδος (σκύλα).
Στο μεταξύ, ήδη στηΘήρα, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου,έχει τεθεί σε εφαρμογήδέσμη μέτρωνπου περιλαμβάνει την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση όλων των αστυνομικών μονάδων και μέσων,με στόχο:
-τηνπρόληψη παραβατικών συμπεριφορών και μικροεγκληματικότητας
-τη συστηματική αστυνόμευση και οδική ασφάλεια
-την αυξημένη ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά
-τη διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες και τις περιουσίες τους..
Comments